latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:51 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

ЕУ поручила бх. политичарима: Питање акциза прерасло је у важан тренутак за БиХ

Делегација Европске уније у БиХ огласила се саопштењем за јавност уочи сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће бити разматран сет закона о акцизама.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Из Делегације ЕУ у БиХ казали су да у наредним данима изабрани званичници БиХ доносе важну одлуку о томе како осигурати модерне аутопутеве и локалну путну инфраструктуру. Како кажу, неспорно је да је о овом питању вођена жучна дискусија, како и приличи модерној демократији. Захваљујући томе, коначан приједлог узима у обзир забринутости многих страна и доноси значајно побољшање у смислу транспарентности и сигурности у кориштењу средстава.

"Европска унија чврсто вјерује да је најбоље донијети тешку одлуку која доноси дугорочне резултате попут нових аутопутева, унапређења локалних путева, извоза, раста и радних мјеста како се БиХ буде кретала на свом еуропском путу. Једноставно речено, БиХ се треба повезати са својим будућим партнерима за потребе међусобне трговине и напретка. А њени партнери су са своје стране осигурали више од милијарду еура како би помогли БиХ да се покрене. Вриједност овог износа једнака је износу повећаних акциза за период од 12 до 15 година. Надамо се да ће изабрани бх. званичници узети ове чињенице у обзир. Ово питање је сада прерасло у важан тренутак за БиХ", пише у саопштењу за јавност.

Додају да будућност БиХ граде они који су способни видјети даље од ускополитичких интереса и који доносе тешке одлуке.

"На то су се обавезали сви водећи политички лидери и странке с потписивањем Писане изјаве о опредјељењу за провођење реформи у фебруару 2015. године. Грађани у БиХ заслужују да их заступају они који на уму имају њихове најбоље интересе и будући просперитет, а све странке су се већ раније усагласиле да се ови интереси најбоље остварују што бржим напретком на европском путу", поручују из Делегација ЕУ у БиХ.