latinica  ћирилица
13/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

"Тешко процијенити да ли ће доћи до усвајања закона о акцизама"

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бањалуци да је "несигурно свако предвиђање" да ли ће у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ бити усвојен модификовани сет закона о акцизама.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да, према тренутним информацијама, има довољно гласова из Федерације БиХ који су потребни за усвајање закона, као и из Републике Српске.

"Да ли ће закон о акцизама бити усвојен, колико разумијемо ситуацију, зависи од става посланика из СДА. Уколико сви њихови посланици буду гласали за закон, постоје елементи за његово усвајање", навео је Тегелтија.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 7. децембра у оба читања сет закона о акцизама - приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Модификовани приједлог с пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара.

Кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на био-горива и био-течности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, а прикупљена средства ће искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева