latinica  ћирилица
13/12/2017 |  13:21 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Министарство саобраћаја: СМ кочи градњу граничног прелаза код Братунца

Из Министарства саобраћаја и веза казали су како је потписивањем Протокола између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске 2013. године започела реализација пројекта изградње моста преко ријеке Дрине, на локацији Братунац-Љубовија и заједничког граничног прелаза с приступним путевима.
Капитални пројекти у Братунцу - Фото: РТРС
Капитални пројекти у БратунцуФото: РТРС

Наведеним протоколом и Споразумом о изградњи међудржавног моста преко ријеке Дрине, локација Братунац-Љубовија, између Владе Републике Србије и Савјета министара БиХ дефинисано је да изградњу моста финансира Република Србија, изградњу заједничког граничног прелаза БиХ, Управа за индиректно опорезивање БиХ, а изградњу приступних путева мосту и граничном прелазу Република Српска, односно Јавно предузеће Путеви Републике Српске.

Вриједност изградње приступних путева износи 800.000 КМ, граничног прелаза 12.000.000 КМ, док вриједност моста износи 3.500.000 евра.

- Влада Републике Српске извршила је експропријацију непокретности у сврху изградње моста, заједничког граничног прелаза и приступних путева на територији опшине Братунац. Изградња моста на локацији Братунац-Љубовија је завршена и у току су радови на изградњи приступних саобраћајница на територији опшине Братунац - рекли су из Министарства саобраћаја и веза РС.

Додају да је Влада Републике Српске на 131. сједници одржаној 29. јуна 2017. године донијела рјешење којим се даје сагласност на закључивање уговора између Владе Републике Српске и Управе за индиректно опорезивање БиХ о оснивању права грађења на земљишту у власништву Републике Српске у корист Управе за индиректно опорезивање БиХ у сврху изградње објекта заједничког граничног прелаза у Братунцу.

- Узимајући у обзир да се ради о инвестиционом пројекту од посебног значаја за регионални економски развој, Влада Републике Српске овим рјешењем дала је и сагласност да се Управа за индиректно опорезивање ослободи плаћања мјесечне накнаде на име закупа, а право грађења даје се док постоји потреба за заједничким граничним прелазом. Истим рјешењем, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић овлаштен је да, у име Владе Републике Српске, потпише предметни уговор - казали су из Министарства саобраћаја и веза РС.

Истичу да су Министарство и Управа за индиректно опорезивање БиХ дефинисали текст уговора. За потписивање овог уговора неопходно је прибављање мишљења Правобранилаштва Републике Српске и Правобранилаштва БиХ те добијање сагласности Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ.

Позитивна мишљења Правобранилаштва БиХ и Правобранилаштва Републике Српске су прибављена, као и сагласност Владе Републике Српске.

- Према информацијама којима располажемо, Управа за индиректно опорезивање више од мјесец дана чека сагласност Савјета министара БиХ, што је и једини разлог што предметни уговор још увијек није закључен. Узимајући у обзир све наведено, видљиво је да су институције и органи Републике Српске извршили све потребне активности из своје надлежности и створили све предуслове за реализацију овог пројекта. У наредном периоду неопходно је да буду завршене активности из надлежности Савјета министара БиХ, како би се што прије започела изградња заједничког граничног пријелаза - рекли су из Министарства саобраћаја и веза РС.

Извор: Кликс