latinica  ћирилица
13/12/2017 |  12:58 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Уручена награда "Извор" Воркапићу и Миленовићевој (ФОТО)

У Удружењу књижевника у Београду данас су свечано уручене награде "Извор" ауторима најљепше приче и најљепше пјесме о завичају Милану Воркапићу и Јасни Миленовић.
Београд - Воркапић - награда "Извор" - Фото: СРНА
Београд - Воркапић - награда "Извор"Фото: СРНА

Награда "Извор" је један од најзначајнијих програма Представништва Републике Српске у Београду у дијелу активности које се односе на подстицање културне сарадње Српске и Србије, односно јачање културне сарадње на свим просторима гдје живе Срби, навео је директор Представништва Млађен Цицовић, који им је на пригодној церемонији уручио награду.

Најавио је да ће Представништво Републике Српске, које са београдском Фондацијом "Радост" пету годину узастопно организује конкурс, поводом тог малог јубилеја штампати најбоље радове и оне који су ушли у најужи избор за награду.

Прошлогодишњи добитник награде "Извор" за најљепшу пјесму Бошко Ломовић, који је ове године био у жирију за избор најбољих стихова о завичају, истакао је да је награда са пуним правом отишла у руке Јасни Миленовић за пјесму "Књига завичајна". 

"Она у својој пјесми говори о књизи која је из Рашке дошла у равницу 1690. године и која казује да су Срби баш као Јермени, о чему пише велики јерменски пјесник Бабкен Симоњан, са собом носили иконе и књиге као обиљежја своје духовности. Пјесма носи жал што ти трагови српске духовности, сакривени у коњским запрегама, нису сачувани", нагласио је Ломовић.

Драгана Мрђа, која је прошле године добила награду за најбољу причу о завичају, навела је да је Милан Воркапић у својој причи "Када сам бијо рањен" дигао још један споменик свом изгубљеном завичају - Лици.

"Била је привилегија бити члан жирија и читати све ове радове који чине дио нашег заједничког колективног сјећања", рекла је Мрђа.

Првонаграђени Воркапић прочитао је публици одломке своје приче, док је Миленовићева прочитала награђену пјесму.

На овогодишњи конкурс за награду "Извор" пријавило се 214 аутора са 300 радова из Српске, Србије, Црне Горе и расијања.

Првонаграђена прича и пјесма биће штампане у божићном издању часописа за културу, науку и умјетност "Жрнов".

Извор: СРНА