latinica  ћирилица
13/12/2017 |  12:50 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Измјене Закона у циљу финансирања проширеног права на матерински додатак

Одредбама Закона о дјечјој заштити повећава се и проширује једно од права из области дјечје заштите- право на матерински додатак. Од 1. јануара 2018. године, ово право би требало да износи износи 405 КМ мјесечно за сваку мајку која је у вријеме рођења дјетета незапослена, без обзира на њено или имовинско стање њене породице, рекао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија у Народној скупшини.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је подсјетио да је матерински додатак до сада износио 70 КМ, те да ова промјена у материјалном закону условљава повећање средстава која ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту има на располагању на годишњем нивоу. Додао  је да Фонд финансира права из Закона о дјечјој заштити највећим дијелом из доприноса за дјечју заштиту, који је прописан одредбама Закона о доприносима.

- Да би се омогућило финансирање проширеног права на матерински додатак, предложена је измјена висине обавезног доприноса за дјечју заштиту, односно његово повећање номинално за 0,2 одсто, уз истовремено смањење за тај износ доприноса за осигурање од незапослености, што је и основни разлог предлагања овог закона - навео је Тегелтија.

Министар је рекао да је, с обзиром на то да је Закон о доприносима већ измијењен 2015. године и да су те измјене обухватале 50 одсто основног текста Закона, сада предложен нови закон о доприносима.

Он је навео да предложени закон, иако технички и нормативно модификован, садржи у највећем дијелу исте одредбе као и важећи закон.

Измјене се односе на изједначавање обавеза доприноса за накнаде по основу уговора о дјелу и уговора о ауторском дјелу због присутних злоупотреба.

- Према постојећем закону за ауторско дјело плаћа се допринос за ПИО и здравство (30,5 одсто) у случају да није обавезно осигуран по другом основу, а за уговор о дјелу само допринос за ПИО (18,5 одсто). Према предложеном закону за обје категорије плаћа само допринос за ПИО. Разлог оваквог рјешења је у чињеници да се суштински ради о врло сличним правним пословима, па је неопходно да имају исти третман по питању доприноса - навео је Тегелтија.

Новим законом је, такође, уведена обавеза доприноса за лица која обављају угоститељску дјелатност искључиво као физичка лица (издавање соба – стан на дан).

- Основица за ова лице је 30 одсто просјечне бруто плате у Републици, а плаћа се само допринос за здравствено осигурање. Према важећем закону, ова лица би плаћала допринос за ПИО на укупан приход, што није оправдано према природи обављања те дјелатности. Ради се о новој категорији обвезника, уведених Законом о угоститељству - физичким лицима која се могу бавити издавањем смјештајних капацитета у мањем обиму на основу уговора са туристичком организацијом - навео је он.

Тегелтија је рекао да је новим законом о доприносима детаљније објашњена дефиниција самосталних дјелатности.

Навео је да се умањена основица за обвезнике из области текстила, коже и обуће према предложеном закону, а због спречавања даљих злоупотреба, може плаћати само за радинке који примају плату мању од просјечне плате у Републици.

Тегелтија је рекао да су због усаглашавања овог закона са Законом о раду, предложене измјене у односу на лица која имају уговор о допунском раду.

- Према предложеном тексту Закона о доприносима та лица плаћају само допринос за ПИО, јер се уговор о допунском раду може закључити само са лицем које је већ у радном односу. Такође, предложене су измјене и у односу на лица која имају уговор о привременим и повременим пословима. За та лица је предложено да плаћају допринос за здравство и ПИО, а до сада су плаћали све доприносе. Имајући у виду да та лица нису у радном односу и не могу остварити права по основу незапослености и права из дјечије заштите, није оправдано ни да плаћају та два доприноса - истакао је он.

Тегелтија је навео да је на приједлог представника послодаваца утврђена измјена у односу на ученике и студенте на пракси код послодавца, гдје се до сада за њих плаћао допринос за ПИО у посебним случајевима по стопи од 4,5 одсто и допринос за здравство 12 одсто, а да је сада предложено плаћање само доприноса за ПИО у посебним случајевима јер су ова лица већ на здравство осигурана.

Новим законом је прецизирана основица за доприносе, као и изузетак код рока за плаћање доприноса два мјесеца од обрачуна, само у случају када плата није плаћена, те плаћање доприноса по одбитку.

Тегелтија је нагласио да је о тексту предложеног закона о доприносима постигнута сагласност у оквиру јавне расправе са социјалним партнерима и да је Економско-социјални савјет једногласно подржао овај закон.