latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:59 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Овјерено 118 изјава о фискалној одговорности (ФОТО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је као ресорни министар потписао и овјерио изјаву о фискалној одговорности.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

"Имамо оваквих 118 изјава о фискалној одговорности, толико имамо буџтских корисника који су их овјерили. Сви оригинали примјерака изјава налазе се у Министарству финансија Републике Српске, док су Народној скупштини достављене копије тих изјава", рекао је Тегелија данас новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће се на интернет страници Министарства финансија Републике Српске моћи видјети свака изјава о финансијској одговорности.

Тегелија је у име Владе Републике Српске изразио жаљење што је опозиција напустила скупштинско заједање и није искористила прилику да разговара "о добрим документима који се налазе пред посланицима у парламенту Републике Српске".

Бањалука - изјава о фискалној одговорности

Он је изразио увјерење да је Влада предложила парламенту Републике Српске добре документе, истичући да је буџет за 2018. годину усаглашен са социјалним партнерима.

Тегелтија је рекао да је буџет испоштовао фискална правила која су дефинисана Законом о фискалној одговорности, додајући да за доношење буџета постоји сагласност у оквиру Економско-социјалног савјета Републике Српске.

Тегелтија је додао да ће у парламенту бити разматрани квалитетни закони који се односе на Приједлог закона о дјечијој заштити, те Приједлог закона о задуживању, дугу и гаранцијама који ће олакшати начин функционисања локалних заједница и фондова социјалне сигурности.

Он је рекао да се у Републици Српској дужи низ година многи документи доносе по хитној поцедури, па тако и буџет Српске за идућу годину.

"Мислим да је за процедуру усвајања буџета много важнија консултација са социјалним партнерима него колико има читања у парламенту", напоменуо је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да је идуће године из буџета Републике Српске за отплату спољног дуга планирано 750 милиона КМ, у који су укључена јавна предузећа, Инвестиционо-развојна банка и дио општина Републике Српске.

Он је рекао да камате по основу тог кредита износе 104 млиона КМ.

Коментаришући захтјев Борачке оганизације Републике Српске /БОРС/ да Влада ријеши питање мјесечног примања за око 3.500 незапослених демобилисаних бораца, Тегелтија је рекао да је понуда Владе била да се у оквиру укупних средстава за борачко-инвалидску заштиту сви корисници борачких категорија договоре како ће се распоредити средства.

"Није постојао ни минимум сагласности унутар борачке популације да се о томе разговара. Најтеже је то што на једој страни имамо БОРС, а на другој страни све друге популације из области борачко-инвалидске заштите. Влада је тада јасно рекла да неће распоређивати средства унутар одређених категорија, већ да се они сами договоре како ће ићи расподјела осам милиона КМ у оквиру законских рјешења", појаснио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у 2020.години ће за имплементацију одлука везано за породиље бити потребно 50 милиона КМ.

Министарство финансија: Изјава о фискалној одговорности валидна

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је изјава о фискалној одговорности ресорног министра Зорана Тегелтије, овјерена 29. новембра, валидна, као и изјаве свих осталих буџетских корисника, које су пратиле процес израде буџета и налазе се приложене уз буџет за 2018. годину.

Министарство је демантовало тврдње опозиције да Тегелтија није доставио своју потписану и овјерену Изјаву о фискалној одговорности.

"Под пуном материјалном и кривичном одговорношћу изјављујем да у 2018. фискалној години нећу створити обавезе веће од износа средстава која су ми дата на располагање буџетом, након укључивања и пренесених обавеза из претходног периода у дати оквир, те да ћу буџетска средства која су ми дата на располагање трошити законито, намјенски и сврсисходно", наведено је у изјави о фискалној одговорности, коју је потписао Тегелтија.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица рекао је раније да прошлогодишњи, као и предложени буџет за 2018. годину нема потписану и овјерену изјаву о фискалној одговорности министра финансија Републике Српске која подразумијева материјалну и кривичну оговорност.

Извор: СРНА