latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:36 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Личност године "Независних новина" Игор Радојичић, новинар године Денис Бојић (ФОТО/ВИДЕО)

Личност године у избору "Независних новина" је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. На манифестацији "Личност године ин мемориам Жељко Копања" проглашени су и најбољи министри у обје ентитетске владе, али и привредници и друге значајне личности. Титулу новинара године понио је новинар наше куће, Денис Бојић.
Денис Бојић (Фото: nezavisne.com) -
Денис Бојић (Фото: nezavisne.com)

Прву годину градоначелничког мандата Игора Радојичића обиљежило је покретање бројних пројеката и иницијатива, с намјером да Бањалука постане препознатљив регионални центар. Рјешавање питања Топлане, почетак урбанистичког уређивања града и хватање у коштац са проблемима градске имовине – само су неки од потеза због чега је награда отишла баш њему у руке.

Личност године 20174. Игор Радојичић (Фото: nezavisne.com)

Најбољи министар у Влади Републике Српске је министар правде Антон Касиповић. У протеклој години донесени су бројни значајни закони – Закон о стечају, Кривични законик, Закон о заштити лица која пријављују корупцију, а у припреми је и Закон о правобранилаштву и Стратегија за борбу против корупције. 

Аутор запажених документарних филмова ,"Дјеца" и "Лица лафоре", новинар Радио-телевизије Републике Српске Денис Бојић примио је награду "Никола Гузијан" за новинара године. Бојић је један од најнаграђиванијих домаћих документариста, а његови филмови приказивани су широм региона, али и на међународним филмским фестивалима и пројекцијама.

Личност године

Привредник године је Душан Торбица, власник ,,"Елнос групе“, која изводи високо захтјевне пројекте из области електроенергетике у региону и Европи. Награду "Јелена Трикић" за подвиг године, која се додјељује у част Мајци Храброст, отишла је у руке Зорана Мијића. Мијић је на Бадње вече ове године спасио промрзлу дјевојчицу, која се изгубила. Сличне подвиге чинио је и раније; животе је спасавао укупно седам пута.

Најбољи министар у Савјету министара БиХ је министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац. У Влади Федерације ту титулу однијела је министрка културе и спорта Зора Дујмовић.