latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:25 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Циљ да "Жељезнице Српске" буду самоодрживо и профитабилно предузеће (ВИДЕО)

Самоодрживо и профитабилно предузеће – такав опис требале би имати "Жељезнице Републике Српске" када буде завршен процес њиховог реструктурирања.
Састанак о ЖРС - Фото: РТРС
Састанак о ЖРСФото: РТРС

У том послу помаже и Свјетска банка са одобреним кредитом од 51,3 милиона марака. Највећи дио одлази на измирење дуговања према радницима, а детаљну расподјелу средстава директор предузећа, ресорни министар и кредитор, представили су данас јавности.

"Највећи дио је оних који ће се пензионисати, то је између 60 и 70 одсто од ових 1.000 радника. По Закону, то је у висини од три просјечне плате за оне који ће бити пензионисани по измјенама и допунама Закона о Жељезницама", рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

"До краја 2018. године циљ је да буде 2.500 радника. У наредне три године, смањиваће се број радника на укупно, по пројекцијама 2098 радника до 2021. године", навео је в.д. генералног директора Жељезница Републике Српске Драган Савановић.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас додао је да ће реструктурирање довести до тога да се и сам теретни саобраћај учини још ефикаснијим и са што мање трошкова.