latinica  ћирилица
11/12/2017 |  14:08 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Дукић: Тужилаштво БиХ свјесно прећуткује одговорност Дудаковића и Абдића

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да правосуђе у БиХ, 22 године од завршетка рата, касни са процесуирањем ратних злочина над Србима за које су најодговорнији некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, командант 502. витешке бригаде Петог корпуса Хамдија Абдић и остали.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

Дукић је упитао како је могуће да Тужилаштво БиХ годинама свјесно прећуткује одговорност Дудаковића и Хамдије Абдића за бројне злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у 13 западнокрајишких општина, те Србима избјеглим из Книнске крајине 1995. године.

Он је подсјетио да је из 13 западнокрајишких општина протјерано више од 120.000 Срба, док је на подручју Мркоњић Града почињен урбицид и геноцид над српским народом 1995. године.

- Тужилаштво БиХ није ништа радило двије деценије на процесуирању ратних злочина почињених над Србима. То најбоље потврђује чињеница да је Хамдија Абдић ухапшен тек након хашке пресуде у случају `Прлић и остали` за убиство генерала ХВО-а Владе Шантића - рекао је Дукић.

У Бихаћу је јутрос ухапшен Хамдија Абдић, звани Тигар, због сумње да је одговоран за убиство Шантића 8. марта 1995. године. Абдић је ухапшен према налогу Кантоналног тужилаштва Бихаћ.

Извор: Независне новине