latinica  ћирилица
09/12/2017 |  18:38 ⇒ 10/12/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Шукало тражи оцјену уставности; Министарство: Оптужбе неутемељене (ВИДЕО)

Уставном суду Републике Српске, народни посланик Адам Шукало упутиће на оцјену Правнилник о висини концесионе накнаде и банкарским гаранцијама. Он тврди да је измјенама правилника у два наврата током прошле године, ресорни министар Петар Ђокић Рудник и термоелентрану Станари ставио је у повлаштен положај и буџету Српске нанио вишемилионску штету. Из Министарства одговор: Шукалове тврдње су неутемељене и паушалне.
Адам Шукало - Фото: РТРС
Адам ШукалоФото: РТРС

Прво у јануару, а потом у јуну прошле године, према наводима Адама Шукала, министар Петар Ђокић измијенио је Правилник о висини концесије у области електроенергетике и тако, каже, завршио давно започети посао. Рудник и термоелектрана Станари у јануару су ослобођени концесије на угаљ, тврди Шукало, а потом у јуну министар Ђокић усваја другу измјену у којој сада концесиону накнаду која треба да се плати на произведену електричну енергију од 3,6 одсто смањује на 0,5 или 7,2 одсто мање.

Све је ово, истиче Шукало, резултат непостојања Концесионе политике. О свему се, како је потврдио, води истрага у шта се и сам увјерио током разговора са начелником Управе за борбу против организованог криминала. О свему је, истиче, дао изјаву и од надлежних затражио истрагу.

"Мени је птичица дошапнула да су неке од тих привилегија и некретнине на локацији `Београд на води` за њега и још неке помоћнике у Министарству", каже Шукало.

На Шукалове оптужбе, ресорно министарство упутило је демант.

"Министарство је у складу са Законом о концесијама и уз добијена позитивна мишљења надлежних органа и сагласност Владе измијенило Правилник о висини концесионих накнада, с циљем стварања повољнијих претпоставки за истовремено плаћање накнада по оба прописа од стране свих произвођача електричне енергије”, стоји у саопштењу Министарства.

Тиме би се, тврде у Министарству, обезбиједио равноправан третман кроз једнаке услове пословања за све учеснике на тржишту, без обзира на структуру власништва, уз позитивне финансијске ефекте по Српску и јединице локалне самоуправе. Буџет, тврде у министарству, није оштећен, јер ће број концесионара бити већи.

"С друге стране, јединице локалне самоуправе ће задржати стечена права по основу Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије, односно приходе које представљају приход локалне заједнице у стопроцентном износу”, додаје се у саопштењу.

Иза свега, према тврдњама Шукала, који се позива на одговор на посланичко питање министру финансија, не стоји Влада него ресорни министар. Одмах након Адама Шукала, конференцију за медије одржао је и Недељко Милаковић из Социјалистичке партије, који је на оптужбе узвратио оптужбама против Шукала.

"Знамо да сте у центру за културу Градишка радили неколико година. Не могу рећи да сте радили, били сте на платној листи, примали плату, уредно су плаћени порези и доприноси. Ви сте оштетили буџет општине Градишка за можда 50 до 100 хиљада марака”, рекао је Милаковић.

На Милаковићеве оптужбе Шукало је узвратио:
"О вашим наводима прије мјесец дана када је предсједник Додик овдје био у Скупштини и када је премијерка Цвијановић то споменула, за два дана је дошла полиција без налога у тај исти Културни центар, саслушала све раднике и никакав извјештај, ни информација није дошла до тужиоца. Према томе, Ви лажете”, узвратио је Шукало.

Док је Милаковић политичке актере позвао на уздржаност од коментара током трајања истраге, Шукало је најавио подношење иницијативе Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности спорног правилника.