latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:24 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Текстилни радници најдефицитарнији у приједорској регији (ВИДЕО)

Радници свих профила текстилних занимања, међу најдефицитарнијим су кадровима на подручју Приједорске регије. Управо због тога, у Приједору се тражи мјесто више за бесплатни курс кројења и шивања. Након завршетка курса, полазницима се додјељује сертификат, који признају и на бироу и у погонима текстилне индустрије. Охрабрује и отварање нове фабрике намјештаја у Приједору, због нових радних мјеста.
Курс шивања у Приједору - Фото: РТРС
Курс шивања у ПриједоруФото: РТРС

По струци је електротехничар електронике, а на бироу посао чека 17 година. Због тога је Приједорчанка Божана Кеча прије три мјесеца уписала курс кројења и шивања. Каже, овај занат, злата је вриједан.

"Доста тога научила што ће ми користити и код куће за моје потребе и наравно за запослење које бих можда могла наћи", каже Божана.

У потрази за послом, овај курс, уписала је и незапослена Божана Симатовић, из Приједора. По струци је трговац, а ускоро ће постати и кројачица. Добиће и сертификат за то, који се уписује у радничку књижицу.

"За мјесец дана сам научила да сашијем сукњу, да промијеним рајсфершлусе, ево сад управо шијем торбу. На курс сам се пријавила јер једноставно желим да знам себи нешто да сашијем", истиче Симатовићева.

Међу полазницима има и жена и мушкараца, свих генерација. Током протеклих шест година овај курс завршило је око 120 полазника. Половина се запослила.

"Свака полазница добије сертификат који буде уписан у радничку књижицу, што даје могућност за преквалификацију и запослење се овим могућностима. Поносна сам да око 50 наших полазница сигурно ради", истакла је Сабира Медић,предсједница Удружења „Берек“ из Приједора.

Током посљедње двије године, кроз бројне пројекте на подручју Приједорске регије, запослено је више од 400 текстилаца, разних профила. Ипак, ова струка је и даље дефицитарна.

"Ми смо окружени са више од десет узорних компанија из реда текстила, коже и обуће, а највише су дефицитарни текстилци свих занимања - од обућара, шнајдера, кројача, модних креатора, текстилних инжењера", нагласио је Здравко Сувајац, директор приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске.

У Приједору је недавно с радом почело холандско текстилно предузеће, које запољшава четрдесетак радника, а потребе за радном снагом су много веће. У десетак текстилних предузећа у овој регији, запослено је око 1.500 радника.