latinica  ћирилица
09/12/2017 |  16:13 ⇒ 10/12/2017 | 09:39 | Аутор: РТРС

ДНС усвојио Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса (ВИДЕО)

Главни одбор Демократског народног савеза /ДНС/ усвојио је данас Декларацију о заштити демократских вриједности и националних интереса у институцијама и органима Републике Српске и БиХ којом се позивају све странке да поштују одређене универзалне вриједности, које су обавезујуће за чланове ДНС-а у свим институцијама и органима.
Главни одбор ДНС - Фото: РТРС
Главни одбор ДНСФото: РТРС

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се овим документом даје до знања да је ДНС спреман да ради са свима, али да поштује одређене вриједности.

Према његовим ријечима, покушај договора лидера шест странака у Републици Српској о наставку рада Народне скупштине и раду јавног сервиса одвија се веома слабо и без жеље да се постигне добар резултат.

"ДНС жели да се што више одлука донесе консензуом највећег броја странака и посланика. Нажалост, то није тако и ми смо присиљени да донесемо ову Декларацију", изјавио је Павић новинарима након сједнице Главног одбора, која је одржана у Добоју.

Павић је навео да је јучерашњи коминике ОХР-а очекиван, јер је свака њихова сједница покушај дисциплиновања Републике Српске о питањима о којима Српска уопште не расправља.

"Увијек се Републици Српској товаре неке жеље за отцјепљењем, неки ставови које /ОХР/ третира као антидејтонске док подржава све централистичке тежње других. Република Српска и ДНС се залажу за поштовање права свих, али онако како је написано у Дејтону", каже Павић.

Он је навео да у Дејтону није написано оно шта траже из ОХР-а, односно "централизовану БиХ", те оцијенио да се таквим понашањем губи смисао постојања ОХР-а и свега што је везано за ту организацију, јер такве одлуке не наилазе на плодно тло у БиХ.

Павић сматра да није вријеме да се прије редовних избора мијења власт на нивоу БиХ, коју је оцијенио нестабилном, никаквом, те навео да није боље ни на нивоу Федерације БиХ.

"Једино је остала Република Српска са стабилном влашћу која је способна да доноси одлуке и извршава устав и законе", оцијенио је Павић.

Павић је навео да ДНС неће покретати питање смјене потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића за кога је рекао да не смета овој странци, већ да смета однос СНСД-а јер подржава одређене Стевандићеве постуке.

Павић је навео да су данас изабрана још два потпредсједника ДНС-а Марко Аћић и Драгомир Јовичић, чиме су окончани унутарстраначки избори и конституисани сви органи.

Лидер ДНС-а је рекао да ће Предсједништво на наредној сједници разматрати иницијативу Општинског одбора ДНС-а Љубиње о искључењу Дарка Крунића из ове странке, али је оцијенио да је то унутрашња ствар општинског одбора.

Он је нагласио да се није разговарало о евентуалном преласку народног посланика Зорана Пологоша у ДНС након што је недавно напустио ПДП.

Павић је напоменуо да се сједнице Градског одбора одржавају у свим регијама и да данашњи састанак у Добоју није покушај дисциплиновања добојског Одбора.

Павић је поновио да је циљ ДНС-а да на изборима оствари добар изборни резултатт који подразумјева више од 100.000 гласача, од 12 до 15 посланика у Народној Скупштини Републике Српске, два посланика у институцијама БиХ, као и једна од појединачних функција.

Извор: Срна