latinica  ћирилица
09/12/2017 |  15:51 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Дуговања радницима "Фармланд" биће исплаћена

Све обавезе према радницима предузећа "Фармланд", које је у марту купио кинески партнер, биће измирене и они ће бити приоритет у исплати, саопштено је данас из овог предузећа.
Радници Фармаленда - Фото: РТРС
Радници ФармалендаФото: РТРС

Из "Фармланда" наводе да ће бити измирене и све остале обавезе које има ово предузеће према повјериоцима, што је и дефинисано купопродајним уговором са кинеским партнером.

У "Фармланду" истичу да дуговања према радницима нису спорна, те подсјећају да је дефинисано да се дугови према радницима приоритетно исплате, али да се чека да купац фирме из Кине дефинише само покретање посла, као и усклађивање и стандардизацију, како би се могао реализовати извоз млијека у Кину.

"Од укупних 24 милиона евра колико кинески купци улажу у предузеће, 10 милиона евра намијењено је за ново покретање производње, а остатак новца ће бити распоређен за плаћање дугова према повјериоцима, међу којима су и радници", тврде у "Фармланду".

У саопштењу се наводи да су преговори о преузимању "Фармланда" од кинеског партнера били комплексни и дуготрајни, јер је ријеч о великом послу, а притом кинески партнер намјерава сву робу пласирати на кинеско тржиште.

"Због ових разлога, стратешки партнер ће у наредном периоду издефинисати начин на који ће извршити усклађивање и стандардизацију када је у питању извоз производа у Кину", наводи се у саопштењу.

Кинески инвеститор купио је у марту предузеће "Фармланд" из Нове Тополе, а вриједност купопродајног уговора је 24 милиона евра. Радници овог предузећа више пута су штрајковали због вишемјесечних неисплаћених плата.

Извор: Срна