latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

ДНК лабораторија пресељена из БиХ у Холандију

Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ пренијела је из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију, потврђено је данас у овој институцији.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

У писаној изјави из ИЦМП-а су навели да пресељење сједишта ИЦМП-а неће угрозити пружање помоћи БиХ, већ ће повећати могућности у идентификацијама заснованим на најсавременијој ДНК технологији, која ће се и даље вршити без икаквих трошкова за БиХ.

"Сви крвни и коштани узорци који су већ обрађени у ИЦМП-у остају у БиХ. Сви нови узорци који буду поднесени на тестирање у глобалну лабораторију ИЦМП-а у Хагу ће, након обраде, бити враћени у БиХ", напомињу из ове институције.

У писаној изјави наводи се да ће ИЦМП и даље примјењивати исте стандардне оперативне процедуре у вези са прикупљањем, обрадом и чувањем биолошких узорака, као и највише стандарде у области заштите личних података, а задржаће и регионалну канцеларију у БиХ која ће наставити чување билошких узорака из региона и пружање осталих врста техничке помоћи.

Пресељење је извршено у складу са Међународним споразумом о статусу и функцијама ИЦМП-а, наводе из Комисије и позивају БиХ да приступи том споразуму.

"Тиме би БиХ постала чланица ИЦМП-ове конференције земаља чланица и придружила се великом броју држава које већ учествују у раду ИЦМП-а. Потписивање овог споразума не ствара никакве финансијске или друге обавезе за БиХ", напомињу из ИЦМП-а.

У ИЦМП-у додају да су континуирано обавјештавали власти у БиХ и остале заинтересоване стране о свим својим активностима и укључивали БиХ у овај процес.

Портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић изјавила је да је у току пресељење ДНК лабораторије ИЦМП-а из БиХ у Холандију, тако да један период неће бити ДНК анализа.

Савјет министара, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је 9. новембра ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Из Савјета министара тада је саопштено да би преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град.

Савјет министара тада је упозорио и да се тиме отвара проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

Извор: СРНА