latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:28 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Свједок био на списку за ликвидацију

На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље, свједок Тужилаштва БиХ Ристо Башић потврдио је да је 1992. године видио списак за ликвидацију на којем је било његово име.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Бивши полицијски службеник Ристо Башић испричао је на данашњем рочишту да је у јуну 1992. године од комшинице из сарајевског насеља Алипашино поље сазнао да је у објекту "Стела" сачињен списак за ликвидацију, на којем се налазило његово име.

"Тај списак сам видио. Када сам видио своје име, ниједно друго нисам запамтио, али је било око 28 имена. Код мене је писало: `Ристо Башић заједно с породицом`. `Стела` је био неки штаб, организациони пункт", изјавио је он, додавши да је Јука Празина поставио Самира Кахвеџића званог Крушко да руководи "Стелом".

Башић је споменуо привођење које му је остало у сјећању, када су у јуну исте године по њега у стан дошла два момка. Према његовом опису, један од њих је био висок, имао је расјечену усну и звали су га Кимун, преноси Бирн.

Свједок је испричао да су га одвели на Трг ЗАВНОБиХ-а те да је уведен у подрум зграде у којем је видио Заима Арнаутовића и Сенада Џанановића. Према његовим ријечима, у тим тренуцима дошао је његов комшија, који му је рекао да иде кући.

"Гледајући Џанановића, видио сам смрт. Ја сам отишао кући. Имао сам осјећај да сам измакао смрти", навео је он, додавши да с Џанановићем није комуницирао и да је накнадно сазнао његово име.

Свједок је испричао да је једном приведен у објекат "Борселино" те да је ту видио Косту Косовића на кољенима, а Џанановић га је јахао. Он је додао да је видио да је Џанановић ударио Косовића.

Башић је посвједочио да је 1993. или 1994. године срео Драгана Фазлагића, истражног судију, који му је рекао да води истрагу за "Стелу", као и да му је у плану Џанановић, јер је извршио више убистава.

"Рекао је да је прикупио податке за око 58 особа. Сјећам се да је и Кимуна поменуо да је учествовао у око девет ликвидација", рекао је Башић.

Башић је додао да познаје оптуженог Јасмина Еровића и да су имали коректан однос, те да сматра да је он уживао ауторитет код Празине.

Башић се присјетио да је видио Еровића да је неког човјека ударио шаком.

Говорећи о становима које су војници користили, свједок је навео да су кружиле приче да су служили за довођење дјевојака и жена, те да су оне сексуално искориштаване.

Суђење ће бити настављено 8. децембра.

Тужилаштво БиХ оптужило је Сенада Џанановића, Едина Гаџу и Јасмина Еровића, да су, као припадници Територијалне одбране /ТО/ "Стела" и специјалних јединица такозване АБиХ, на подручју насеља Алипашино поље незаконито затварали, убијали, мучили и нечовјечно поступали према затвореним цивилима.

Извор: СРНА