latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:46 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У Коњицу Срба скоро и да нема! (ВИДЕО)

Да су злочини почињени у прољеће и љето 1992. године у Коњицу и околини за резултат имали уклањање и присилно пресељење готово цјелокупне популације Срба са тог подручја, свједочи и данашња слика Коњица.
Коњиц - Фото: РТРС
КоњицФото: РТРС

Од пријератних око 7.000 становника који су се изјашњавали као Срби, данас их је тек 300, углавном старијих.

Дан након хапшења 13 бивших припадника тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а за злочине над Србима, у Коњицу - уздржаност. Поједини Коњичани нису жељели да коментаришу ово хапшење, али неки су били и отворенији....

- Зна се отприлике како је све текло. Правда дошла на своје мјесто, живот тече даље и шта друго казати? Порука свима - смирите тензије, наставите живјети. Тражимо правду и готово. Шта ће то бити? Ко је крив нека одговара! Шта ћу му ја сад за то, таман да сам га ја родио! - коментар је једног грађанина.

А одговорност за злочине над српским живљем у Брадини, Мусали и Челебићима касни више од двије деценије.

Непроцесуирање је сигурно и један од разлога зашто се Срби не враћају у овај крај. Након погрома 1992. године о којем свједочи спомен-плоча испред обновљеног храма и бројне рушевине, Брадина је и данас очишћена од Срба. Кажу, ту су један или два пензионера, неки више дођу љети да обраде имање. А некада их је ту живјело скоро 700. Живјело је и у Коњицу, пред рат скоро 7.000 Срба. Ако се у обзир узму Југословени и за хиљаду више. Данас слика потпуно другачија – свега 300, углавном старих.

- Мислим, да је тај број пао, чак, испод 300. Када сам дошао овдје прије десет година, било је неких 500 старијих мјештана и понеко млађи. Млађи углавном завршавају школу и одлазе негдје даље. Тако је тренутно моја кћерка једино српско дијете у школи овдје на Варди, а у другој школи има још четворо српске дјеце - рекао је парох коњички Милан Бужанин.

Озбиљнијег повратка Срба у Коњиц нема. Чињеница да их је од некадашњих 16,3 одсто од укупног броја становника данас свега 1,41 одсто, говори да српска заједница у овој општини нестаје.

Жељели смо данас да добијемо и коментар челних људи општинске управе. Међутим, обећана изјава је изостала.