latinica  ћирилица
04/12/2017 |  11:46 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Хан у Сарајеву: На вријеме усвојити потребне законе и стратегије (ВИДЕО)

Комесар ЕУ за проширење и политику сусједства Јоханес Хан борави у званичној посјети БиХ.
Сарајево, Човић, Изетбеговић и Хан - састанак - Фото: СРНА
Сарајево, Човић, Изетбеговић и Хан - састанакФото: СРНА

Сусретом са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем почео је серију састанака са званичницима БиХ.

Хан је, по свему судећи, изненадио домаћине те је 15 минута чекао да се Денис Звиздић појави у заказано вријеме. Звиздић је поручио госту из ЕУ да ће БиХ до краја године превести и доставити одговоре на питања из Упитника ЕК.

Након састанка са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем Хан је рекао да му је било задовољство чути да је низ мјера које је преостало да БиХ испуни припремљен или пред окончањем.

"Непостојање стратешких докумената значи не само изостанак средстава из европских фондова већ се грађанима онемогућавају нова радна мјеста", упозорио је Хан и додао да исто значи за сет закона о акцизама чијим би се усвајањем омогућило финансирање изградње мреже путева.

Звиздић је рекао да је Хана информисао да је 85 одсто одговора на Упитник Европске комисије већ преведено, више од 96 одсто одговора договорено, а да ће један или два одсто одговора бити договорено на другим нивоима механизма координације.

Према Звиздићевим ријечима, одговори на Упитник, ако не буде безразложних политичких блокада, биће готови до краја године, десет дана прије или касније.

Он је додао да је еворпског комесара за сусједство и проширење информисао и о томе да је у процедури доношење сета закона о акцизама те Агенцији за осигурање депозита, чиме би се омогућила реализација мјера за аранжман са ММФ-ом и добијање бројних кредита за изградњу путне инфраструктуре.

Звиздић је додао да би усвајањем ових стратегија БиХ добила 50 милиона евра.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и члан Предсједништва Бакир Изетбеговић данас су у разговору са комесаром ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом истакли да европски пут нема алтернативу упркос тренутној ситуацији.

Човић и Изетбеговић изразили су увјерење да ће све обавезе бити испуњене на вријеме да би БиХ у ближој будућности могла добити кандидатски статус.

У том смислу они су подсјетили на закључак Предсједништва БиХ који обавезује на финализацију Упитника Европске комисије и његов превод, закључно с 15. децембром, саопштено је из Предсједништва БиХ.

На састанку је изражено задовољство што ће Балкан бити у фокусу предсједавања Бугарске Савјетом ЕУ у првој половини 2018. године и што ће један од приоритета бити ЕУ будућност Балкана.

Током разговора о процесу ЕУ интеграција БиХ, те напретку који је направљен у том смислу, истакнут је значај одржавања самита Балкан-ЕУ у Софији, 17. маја 2018. године.

Чланови Предсједништва БиХ изразили су захвалност за досадашњу подршку коју су институције ЕУ и земље чланице пружиле БиХ у процесу европских интеграција, те наду да ће се подршка институција ЕУ и држава чланица наставити и убудуће у оквиру напретка БиХ на њеном ЕУ путу, посебно у поступку стицања статуса кандидата.

Отворена нова зграда Тужилаштва БиХ

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан и вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић данас су у Сарајеву отворили нову зграду Тужилаштва БиХ, која је изграђена и уз помоћ донација ЕУ.

Отварање нове зграде Тужилаштва БиХ

Хан је нагласио да су све ове активности дио много ширих напора ЕУ које су осигураване за сектор правосуђа у БиХ, наводећи да су у протеклих 15 година обезбиједили подршку више од 50 милиона евра, за шта заузврат ЕУ очекује да види врло јасне резултате по питању професионализма, независности од политичког притиска и непристрасности.