latinica  ћирилица
25/11/2017 |  20:02 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Зворник- Нема посла за мастер професора у Музичкој школи (ВИДЕО)

Зворничка музичка школа "Војин Комадина" својим радом, скоро шест деценија, обогаћује културни живот Зворника. У последње вријеме, ноте, концерти и инструменти су у другом плану.
Босиљка Кулишић - Фото: РТРС
Босиљка КулишићФото: РТРС

Школа нема директора, а зворничка јавност све гласније се пита - да ли је протеклих година било неправилности при запошљавању?!

Зворничанка Босиљка Кулишић завршила је Музичку академију у швајцарском Берну, а затим и два мастера у Луцерну. Музичку академију завршила је и њена млађа сестра Љубинка. Обје су незапослене. По повратку у Републику Српску за посао се обратила тада директору зворничке Музичке школе Љубиши Поповићу.

Босиљка истиче да је прави разлог тај што поједини наставници ове школе имају заснован стални радни однос на неодређено вријеме у двије школе и двије Републике - Српској и Србији.

Кулишићева каже да је у Музичкој школи "Војин Комадина" у Зворнику девет запослених наставника и наставница који остварују дупли радни стаж, дупла социјална и здравствена осигурања, дупли плаћени превоз и остало.

На изнесене оптужбе, Љубиша Поповић који је од 2012. године обављао директорску функцију истиче да су се запошљавања десила прије његовог именовања.

- Не бих се о тим оптужбама изјашњавао, имају надлежне институције које ће то утврдити. Шта раде наставници у своје слободно вријеме, то никога не занима, па ни директора школе. Битно је да наставници испуњавају све оно што је предвиђено распоредом часова у оквиру 40-часовне радне недеље - каже бивши директор те школе.

У члану 57 Закона о раду Републике Српске каже се да радник може закључити уговор о раду с пуним радним временом само са једним послодавцем. Републички инспектор рада је средином септембра у зворничкој Музичкој школи извршио ванредну инспекцијску контролу.

- Када је случај као што је овај, гдје имамо послодавца у Србији и Републици Српској, Инспекцији је јако тешко да предузима мјере, јер ми не можемо да дјелујемо према послодавцима у другој држави и обрнуто, нити њихова инспекција може да поступа на нашој територији - каже Душанка Макивић, портпаролка Републичког инспектората Српске. 

Желимирка Маловић, предсједница школског одбора Музичке школе "Војин Комадина", каже да су надлежне институције Републике Српске, као и Инспекторат, у више наврата вршиле преглед комплетне документације досијеа запослених, конкурсне процедуре и констатовали да нема никаквих неправилности.

Са ситуацијом је упознато и Министарство просвјете и културе које ће настојати да у наредном периоду у сарадњи са надлежним министарствима Српске и Србије изнађе најбоље ријешење и утврди одговорност.