latinica  ћирилица
25/11/2017 |  19:12 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Приједор- Средствима солидарности санирају посљедице поплава (ВИДЕО)

Око двије милијарде марака процијењена је укупна штета у Републици Српској након кататрофалних поплава 2014. године.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

На подручју Приједора само штета на привредним субјектима била је већа од четири милиона марака. Овим привредницима стиже помоћ од два милиона марака, а средства су обезбијеђена из Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

Уградња, поправка и одржавање лифтова, дјелатност је којом се бави Горан Топић. За вријеме мајских поплава 2014. године претрпио је око 250 хиљада марака штете. Од тада до данас, фирму су опоравили, али свака помоћ добро је дошла за потпуну адаптацију.

Катастрофалне поплаве које су задесиле Приједор нису мимоишле ни градски Водовод. На водоводној мрежи, али и објектима, причињена је штета од 140 хиљада марака.

- Ова средства ће нам добро доћи за куповину опреме која ће бити употребљена за потпуну санацију посљедица - рекао је Владо Рељић, директор Водовода.

На подручју града Приједора регистрована су 73 привредна субјекта која су претрпјела штету од поплава од 4,3 милиона  марака. Средства за помоћ обезбијеђена су закључком управног одбора Фонда солидарности за обнову Републике Српске у висини од два милиона марака за подручје Приједора.

Према ријечима Дијане Ђаковић, руководиоца приједорске канцеларије Подручне привредне коморе Бањалука, позитивно је то што ће привредници и предузетници са подручја града Приједор, бити у прилици да намире штету у износу од 40 до 50 одсто регистроване штете.

- Средства ће помоћи привредним субјектима да кроз обнову и улагање у нову производњу санирају штете настале као посљедице поплава 2014. године, а самим тим ће и да унаприједе привреду на подручју града Приједора - истакао је Раде Росић, начелник Одјељења за привреду града Приједора. 

Привредним субјектима средства би требало да буду дозначена до краја године.