latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

СДС не подржава Закон о акцизама (ВИДЕО)

Главни одбор СДС-а закључио је данас да је још немогуће дати подршку закону о акцизама, јер то значи повећање цијене нафте и нафтних деривата и додатни удар на стандард становништва, изјавио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.
Вукота Говедарица - Фото: СРНА
Вукота ГоведарицаФото: СРНА

"Наша политика није политика пореских оптерећења, него пореских растерећења", рекао је Говедарица након сједнице ГО СДС у Лопарама. Каже да је закон о акцизама ушао у Савјет министара БиХ на непримјерен начин, о чему је ГО СДС извијестио министар безбједности Драган Мектић.

"Закон о акцизама није био доступан ниједном од министара, ни у штампаној, ни у електронској форми, тако да се поставља питање како је уопште предсједавајући Савјета министара могао да обезбиједи гласање о закону, а да претходно ниједан члан Савјета министара није имао увид у тај закон", рекао је Говедарица и оцијенио да је то неприхватљиво.

Лидер СДС-а је рекао да је на сједници разговарано и о питању којим правцем треба да иду путеви и аутопутеви у Републици Српској и закључено је да аутопут Бањалука-Млиниште није економски исплатив, ни стратешки правац.

"Економски исплативим и стратешким правцима ми сматрамо правце Бањалука-Приједор, Бањалука-Брчко и Брчко-Бијељина-Београд, што је битна путна комуникација која треба да повеже и Приједор и Бањалуку са Београдом, али и Брчко и Бијељину", навео је Говедарица.

Као стратешки и веома битан он је истакао правац Сарајево–Вишеград, преко Романије, и додао да је за тај стратешки правац преко Коридора 11 опредијељена и Србија.

Говедарица је поручио ДНС-у да је СДС спреман да покрене иницијативу за смјену потпредсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, уколико су у ДНС-у спремни да уђу у поступак његовог разрјешења.

"У овом случају, мјесто попредсједника Народне скупштине треба да припадне ДНС-у и спремни смо да дамо подршку за избор новог потпредсједника из реда ДНС-а умјесто Стевандића", рекао је Говедарица.

За политичку ситуацију у Српској он је само рекао да је интересантна и да је ГО СДС данас дефинисао неке активности у организационо-техничком смислу које су потребне да би странка дјеловала као савремена европска политичка организација.

Говедарица не вјерује у пријетње ратом

Говедарица каже да не вјерује у информацију медија о тајној војсци бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и да су то манипулације којима политичка елита жели да изазове страхове код грађана уочи парламентарних избора наредне године.

"Ради предострожности, институције би требало да поведу рачуна и претпостављам да Министарство унутрашњих послова Републике Српске води рачуна о таквим стварима", рекао је Говедарица.

Додао је да је његов утисак да је то само манипулација и додатно застрашивање грађана, јер политичке елите немају шта ново понудити, они нуде само страх, биједу и сиромаштво. Сматра, да није добро ширити страх од рата код народа у БиХ.

"Мислим да треба да гледамо у будућност, а не у прошлост. Неће бити рата у овој земљи. Ова земља заслужује да корача сигурно и одлучно у своју будућност", каже Говедарица.

Говедарица је истакао да се данас може написати шта год ко жели, а да зато нико не одговара, изражавајући увјерење да је и информација о тајној Изетбеговићевој војсци начин скретања пажње јавности са намјере да се донесе нови закон о акцизама и повећа цијена нафте и нафтних деривата.

Извор: СРНА