latinica  ћирилица
25/11/2017 |  10:04 | Аутор: РТРС

"Притисак на Србију да приступи НАТО-у"

Замјеник предсједника Одбора за међународне послове Савјета федерације Русије Андреј Климов изјавио је да су чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије обавијестили своје руске колеге о невиђеном притиску НАТО-а на Београд с циљем да га убиједи да се придружи Сјеверноатлантском пакту.
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

"На Србе се тренутно врши невиђени притисак. То је у супротности са званичним изјавама које увијек чујемо од структура НАТО-а да, наводно, никога не присиљавају да дође код њих, већ људи сами долазе и они просто не могу да их одбију", рекао је Климов за "Спутњик".

Руска парламентарна делегација, коју предводи Климов, а у чијем саставу су и члан Одбора за међународне послове Државне думе Сергеј Железњак, сенатор Оксана Белокоњ, као и потпредсједник Државне думе Петар Толстој, налази се у дводневној посјети Србији.

Према парламентарној резолуцији из 2007. године, Србија се придржава неутралности у погледу војних савеза, али је Народна скупштина Србије 12. фебруара 2016. године ратификовала документ о дипломатском имунитету за представнике НАТО-а и логистичку подршку тог савеза на територији земље.

Индивидуални план партнерства Србије и НАТО-а /ИПАП/ ступио је на снагу у марту 2015. године.

Тај документ дефинише образовно-техничку сарадњу, заједничке војне вјежбе и стварање позитивног имиџа Алијансе у српском друштву.

Српски парламент је 2013. године добио статус посматрача у Парламентарној скупштини Организације уговора о колективној безбједности.

Извор: СРНА