latinica  ћирилица
24/11/2017 |  21:04 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Дервента: Отворена нова производна хала "Мреже-нетворк" (ВИДЕО)

Дервентско предузеће за производњу каблова и кабловске галантерије "Мрежа нет-ворк" отворило је нову производну халу, што је наставак аустријске инвестиције у овој општини. Предузеће намјерава да гради станове за раднике, да би задржали производни кадар.
Нова фабрика у Дервенти - Фото: РТРС
Нова фабрика у ДервентиФото: РТРС

Дојч телеком, Бош, Липхер, Ламборђини, Порше, само су неке од свјетских компанија које користе каблове из Дервенте.

За нешто више од деценију рада предузеће "Мрежа нет-ворк" отвара пету производну халу површине 2.000 метара квадратних у коју је заједно са машинама уложено око 2 и по милиона марака.

"Служиће нам за додатне капацитете како би испунили захтјеве наших купаца који све више траже да производња прелази у БиХ због квалитета рада, због младе радне снаге", рекао је Зоран Тошић, директор предузећа Мрежа нетворк, Дервента.

"Наш план за идућу годину је да направимо једну стамбену зграду тако да би 30 до 35 наших радника могло ту да се усели", обећава Маркус Штрасе, инвеститор из Аустрије.

Отварање нове производне хале значи и стотинак нових радних мјеста. Укупно је запослено око 300 радника.

Мрежа нетворк једна је од 15 компанија из Аустрије које успјешно послују у Дервенти. Ту је и 11 фирми из Италије, четири из Њемачке, а очекују се и нове инвестиције. Општина са најмањом стопом незапослености у БиХ чини све да тако и остане.

"Дервенти треба радника и чињеница је да и данас из окружења и Федрецаије долазе радници у Дервенту, а кад се опредијели оваква компанија то је најбољи пут кад хоћемо казати да млади остану овдје", истиче Милорад Симић, начелник општине Дервента.

"Наравно да је томе велики допринос у погледу подршке стварања општег амбијента дала Влада Српске својим мјерама и општина Дервента такође својим активностима", подсјећа Петар Ђокић, министар инудстрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Иницијативу фирме да се радницима обезбиједе станови како би остајали у Дервенти подржала је и општина, а подршка се очекује и од виших нивоа.