latinica  ћирилица
24/11/2017 |  19:22 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

У Српској рекордна покривеност увоза извозом (ВИДЕО)

Покривеност увоза извозом достигла је рекордан ниво у Српској-од јануара до октобра чак 71,4 одсто. Покривеност је била највећа на почетку године, када је износила 92,3, а најмања у априлу и јуну са по 61 одсто. У односу на исти период прошле године, извоз је повећан за скоро 22 одсто.
У Српској рекордна покривеност увоза извозом - Фото: РТРС
У Српској рекордна покривеност увоза извозомФото: РТРС

У првих десет мјесеци ове године извезли смо робе и услуга у вриједности 2 милијарде 852 милиона марака, а увезли 3 милијарде 992 милиона.

У односу на исти период прошле године, извоз је већи за 511 милиона, а увоз за 433. Највише смо трговали са земљама региона и Европске уније, а позитиван биланс имамо са Хрватском, Словенијом и Аустријом.

Највећи раст извоза забиљежен је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром. Када је ријеч о дјелатностима, највише и даље извозимо производа из области прерађивачке индустрије.

"У неким областима је та вриједност далеко већа, као што је дрвопрерађивачка индустрија, гдје је покривеност увоза извозом 474%, што је изузетно важан резултат за ту област", рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Иако су ови подаци охрабрујући за нашу привреду, оно што и даље забрињава је низак ниво инвестиција, али то је проблем који има читав регион.

"Један од разлога је политичка нестабилност, која је на овим просторима, али се надам да ће се то у догледно вријеме промијенити", увјерен је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске.

"Нас прије свега јако занима да дамо подршку домаћим инвеститорима, али значајно је да имамо и што више ино инвестиција. Тренутно приводимо крају преговоре са неколико великих свјетских компанија, које би требало да улажу у сектор енергетике у Републицфи Српској", истакао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Област некретнина једна је од великих прилика за привлачење инвестиција, кажу стручњаци. А своје потенцијале Република Српска представила је на Сајму некретнина, првом такве врсте у БиХ.

"Сајмови некретнина имају велики значај за привреду сваке државе, јер омогућавају привлачење нових и представљање постојећих инвестиција", каже Славиша Пешић из Удружења "Кластер некретнина" из Србије.

Институциоалну подршку имаће, како инвеститори, тако и привредници, поручио је министар Ђокић, а све у циљу даљег раста БДП-а.

Подсјећамо, преднацртом буџета и економских реформи, о којима су консултације управо у току, планирани раст за наредну годину је 3,7 одсто.