latinica  ћирилица
24/11/2017 |  18:54 | Аутор: РТРС

РУГИП: У јавност се износе неистине о раду државних службеника Управе

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове саопштила је данас да се дуже вријеме путем одређених медија износи низ неистина о раду државних службеника ове управе.
РУГИПП - Фото: илустрација
РУГИППФото: илустрација

Из РУГИП-а наводе да се најчешће оптужбе односе на поступање државних службеника у поступцима приватизације, те да Управа у управном поступку изоставља позивања свих странака у поступку.

Циљ Управе је да јавност упозна са законодавним оквиром на основу којег поступа овај орган у наведеним случајевима, како би јавност била објективно информисана ради смањивања притисака на поступајуће референте.

"Закон о измјени и допуна Закона о приватизацији државног капитала у предузећима јасно су прописали да су странке у поступку - предузеће и Правобранилаштво Републике Српске. Рјешење Уставног суда Републике /број У-75/14/ од 27. априла прошле године, објављено у `Службеном гласнику Републике Српске` /број 39/16/, потврђује да је наведена одредба Закона о приватизацији државног капитала у предузећима потврђена као уставна", наведено је у саопштењу.

Из РУГИП-а су поручили да пресуда Врховног суда Републике Српске, број 110У 01350815 Увп, од 7. септембра, потврђује да су у погледу страначке легитимације, у смислу члана 8А став три Закона о приватизацији државног капитала у предузећима, странке у том поступку искључиво предузеће које је било предмет приватизације и Правобранилаштво Републике Српске.

"Рјешења ове управе су коначна, што значи да постају правоснажна, а тиме и извршна тек уколико се на њих не изјави жалба, односно у случају подношења жалбе правоснажност се стиче окончањем управног спора пред надлежним окружним судом", кажу из РУГИП-а .

Извор: СРНА