latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:11 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Против Закона о забрани пушења најгласнији угоститељи (ВИДЕО)

Угоститељски објекти у Српској више неће имати простор за пушаче - биће забрањено конзумирање цигарета у кафићима, ресторанима, клубовима... уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских прозивода који је данас усвојила Влада.
Пушење - Фото: РТРС
ПушењеФото: РТРС

Угоститељи тврде да ће тај закон, уколико буде усвојен, уништити туризам.

Нови закон довешће до смањења броја пушача, увјерени су у Влади Српске. Нацртом је предвидјено да, осим забране пушења у јавним просторима, на кутијама цигарета буде и фотографије о посљедицама штетности пушења.

Ален Шеранић, из Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству здравља Републике Српске, каже да се доношењем оваквих одредби закона смањује број пушача, као и број дјеце која почињу да пуше. Тиме би било смањено и оптерећење на здравствени систем и представљало би уштеду.

Угоститељи кажу да неће прихватити лоша рјешења која је Влада предложила. Захтијеваће пролонгирање закона, јер посљедице по њих могу да буду катастрофалне. Доста објеката, како се прибојавају, биће затворено, а многа радна мјеста изгубљена.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у Републици Српској, каже да сматрају да ће да такав закон одразити падом промета, а самим тим многи људи би остали без посла. Наводи да у том удружењу мисле да је овакав закон лоше рјешење за Српску.

За разлику од угоститеља, грађани поздрављају приједлог Владе.

Нацрт закона о забрани пушења у свим затвореним јавним просторима поручују у Влади, ускоро би требало да се нађе пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.