latinica  ћирилица
23/11/2017 |  16:00 | Аутор: РТРС

Црна Гора - Синђелић оптужио лидере Демократског фронта за издају

Свједок сарадник у поступку против оптужених за покушај тероризма у Црној Гори Александар Синђелић рекао је на данашњем рочишту у Вишем суду у Подгорици да је оружје демонстрантима требало да буде подијељено по наређењу Демократског фронта и оптужио руководство овог опозиционог савеза за издају.
Александар Синђелић - Фото: nezavisne novine
Александар СинђелићФото: nezavisne novine

На питање адвоката Николе Булатовића да ли зна ко су лидери ДФ-а о којима је говорио на претресима и колико их има, Синђелић је одговорио да су то Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Небојша Медојевић, Славен Радуновић и "онај брка /Бранко/ Радуловић".

"То је основна постава за коју сматрам да је издала. За остале нећу да гријешим", додао је Синђелић.

Он је навео да, што се тиче осталих људи из ДФ-а, ништа лоше нема да каже о њима, али да је за руководство сигуран ово што је рекао.

Синђелић је рекао да никада није имао директан контакт са било ким из ДФ-а.

На питање како објашњава то што је рекао да је ДФ покушао да га убије, а он долази у Црну Гору, Синђелић је одговорио да "неће дозволити да опет неко Србе изда на начин на који су њега издали и да је дао ријеч Братиславу Дикићу".

Одговарајући на питање адвоката да ли је имао сазнања да се тадашњи премијер Црне Горе Мило Ђукановић "крије у Центру безбједности", он је рекао да је
Едуард Шишмаков знао кретање Ђукановића и да ће предузети све да га спријече да стигне до зграде америчке Амбасаде или неке полицијске станице.

Синђелић је додао да је схватио да су неки Шишмакови људи ушли у Црну Гору и да то раде у координацији са чалновима из ДФ-а.

На питање који су даље били планови када отму Ђукановића и преузму власт, Синђелић је рекао да је план био да хапсе и смјењују људе у полицији, судству и тужилаштву, као и да позову остатак опозиције да са њима прогласе ванредно стање.

На почетку данашњег рочишта оптужени лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић су удаљени због нарушавања угледа суда.

Мандић је, прије него што је удаљен, рекао да је ДФ предмет бруталних напада свједока сарадника Саше Синђелића, а да судија Сузана Мугоша помаже и усмјерава такву врсту напада.

Након што је Мандић напустио судницу, Кнежевић је рекао да судија Мугоша "већ двије недјеље дозвољава пресуђеном убици Саши Синђелићу да саопштава најмонструозније неистине и квалификације на рачун ДФ-а". Послије тога и он је удаљен из суднице.

Суђење ће бити настављено сутра.

Извор: Срна