latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:44 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Белензада: Повећати плате у реалном сектору (ВИДЕО)

Конфедерација синдиката Републике Српске тражи од Владе Српске да се ефикасније и брже крене у реализацију стварања повољног привредног амбијента ради већег запошљавања и повећање плата у реалном сектору, рекао је предсједник Конфедерације Обрад Белензада.
Обрад Белензада - Фото: СРНА
Обрад БелензадаФото: СРНА

На консултацијама о буџету за наредну годину кажу да су захтијевали и да републички фондови финансирају трудничка боловања у бруто износу и да се ријеши питање криминала када је ријеч о концесијама и јавним набавкама.

Белензада је навео да би Влада Републике Српске у суботу, 25. новембра, требало да разматра примједбе и сугестије са консултација у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину, те Програма економских реформи Републике за период од сљедеће до 2020. године и да одлучи шта ће од тога уврстити у ове документе.

Након консултација представника Конфедерације синдиката са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину, те Програма економских реформи Републике Српске за период од сљедеће до 2020. године, Белензада је оцијенио да се споро ради на стварању повољнијег привредног амбијента.

"Сматрамо да Република мора да створи привредни амбијент у којем ће радник моћи да живи од своје плате и да храни своју породицу", изјавио је Белензада.

Оцијенио је да је реализација економских реформи спора, те додао да Конфедерација инсистира да се уђе у њену бржу и слободнију реализацију, покретање привреде, смањења пореза и повећања плата.

"Тражимо и да републички фондови финансирају трудничка боловања у бруто износу. Тражимо и да се ријеши питање криминала када је ријеч о концесијама и јавним набавкама", додао је Белензада.

Преднацртом буџета за наредну годину његова предвиђена висина је 3,335 милијарди КМ, а док се преднацртом програма економских реформи номинално процјењује раст домаћег бруто производа у периоду 2018-2020. године од 4,8 одсто у наредној до 5,1 одсто у крајњој дефинисаној години.

Извор: РТРС/Срна