latinica  ћирилица
23/11/2017 |  13:40 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Расте притисак у Њемачкој, мањинска влада или нови избори

Унутар Социјалдемократске партије (СДП) расте притисак о покретању разговора о могућности формирања нове владе са конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел.
Ангела Меркел (Фото:twitter) -
Ангела Меркел (Фото:twitter)

Лидер СДП Мартин Шулц, међутим, одбацио је могућност "велике коалиције" са Меркеловом послије лоших изборних резултата у септембру, па чак и пошто су пропали преговори канцеларке о формирању владе са остале двије партије, преноси АП.

Америчка агенција констатује да, уколико нико не направи корак, као опције остају мањинска влада (што никада раније није било) или нови избори.

Шулц би током дана требало да се састане са предсједником Франком-Валтером Штајнмајером који је позвао политичаре на компромис.

Неке социјалдемократе су предложиле да би партија требало да разговара са Меркеловом о другој коалицији или да подржи мањинску владу.

Канцеларка је прије три дана рекла да одржавање нових избора сматра бољом опцијом него да предводи мањинску владу, истакавши да јој је циљ изградња стабилне владе.

Она је то поручила након што су пропали преговори о формирању тространачке коалиције.

"Моје мишљење је да би нови избори били боља опција", рекла је Меркел њемачкој телевизији АРД, додајући да не планира да буде канцеларка у мањинској влади.

"Немам мањинску владу у својим плановима... Нећу данас рећи да никада на то нећу пристати, али сам веома скептична и мислим да би зато нови избори били боље рјешење", рекла је Meркел за АРД, преноси АП.

Поручила је да је Њемачка и даље стабилна послије краха преговора. Канцеларка је навела и да неће себе учинити зависном од подршке крајње деснице.

Истовремено, истакла је да је сарадња за странком Зелених била веома добра и да је повјерење с том партијом изграђено.

Извор: Taнјуг