latinica  ћирилица
23/11/2017 |  13:38 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Нацртом закона предвиђена забрана пушења у затвореним јавним мјестима

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који предвиђа потпуну забрану пушења у затвореним јавним мјестима, међу којима су и угоститељски објекти.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Руководилац Одсјека за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да ће законом бити регулисане електронске цигарете и састав танкова за пуњење.

"Закон регулише област витамина, адитива и осталих супстанци које се додају цигаретама. Примјер је кориштење клинчића, који представља бронходилататор, који шири бронхије, тако да никотин брже долази у плућа и крвоток", рекао је Шеранић на конференцији за новинаре након сједнице Владе у Бањалуци.

Према његовим ријечима, неће бити дозвољено кориштење ментола у изради цигарета, јер ментол првенствено код младих утиче на смањење горчине цигарета и анестезира ждријело.

"Новина су комбинована здравствено-васпитна упозорења. На кутијама тренутно постоје писана, а овим се уводе и сликовна упозорења", објаснио је Шеранић.

Он је додао да се новим законом забрањује продаја дувана и дуванских произдвода у здравственим, васпитно-образовним и спортско-рекреативним установама.

Циљ закона је да се смањује број пушача, првенствено број дјеце и младих који почињу да пуше, као и да се смањи оптерећења на здравствени систем с аспекта оболијевања која су директно изазвана пушењем.

Он је додао да посљедња истраживања показују да у Републици Српској пуши осам одсто дјеце узраста од 13 до 15 година.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о првом састанку привременог ИПА 2 одбора и затражила од привременог државног ИПА координатора да обезбиједи пуну примјену договореног система координације процеса европских интеграција у БиХ.

Примјена договореног система неопходна је у процесу припреме, програмирања, спровођења и извјештавања о спровођењу пројеката финансираних из фондова ЕУ.

На данашњој сједници Владе усвојена је и информацију о 2. састанку пододбора за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ.

Влада Републике Српске задужила је предузеће "Аеродроми Републике Српске" да под истим условима као и до сада финансира трошкове аеродромских услуга и такси за линију Београд-Бањалука-Београд у периоду од 1. децембра 2017. до 30. новембра 2018. године.

Влада Српске упознала се о Информацији о продужењу уговора о услугама земаљског опслуживања на аеродрому Бањалука закљученог између предузећа "Аеродрома Републике Српске" и предузећа "Ер Србија".

Влада је дала сагласности на ред вожње у жељезничком путничком саобраћају за 2017/2018. годину, који се заснива на 19 путничких возова у унутрашњем локалном саобраћају, шест возова у међуентитетском локалном саобраћају и четири брза воза у међуентитетском саобраћају, који саобраћају на пругама Републике Српске у 24 сата.

Ред вожње је сачинило предузеће "Жељезнице Републике Српске".

Донесена је одлука о преносу права својине на некретнинама, набављеним средствима Владе Републике Српске и средствима општине Рогатица ради стамбеног збрињавања породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца одбрамбено-отаџбинског рата Српске на општину Рогатица, без накнаде.

Ријеч је о стамбеном објекту са 12 стамбених јединица укупне површине око 469 метара квадратних, а уговорена вриједност радова износи 413.103 КМ са урачунатим ПДВ-ом /учешће надлежног министарства износи 360.218 КМ, а учешће општине Рогатица 52.885 КМ/.

Влада Републике Српске одобрила је финансирање изградње фискултурне сале у општини Језеро, из донаторских средстава Владе Србије.
Процијењена вриједност пројекта је 500.000 КМ, од чега ће из донаторских средства Владе Србије бити издвојено 391.166 КМ, док остатак треба да обезбиједи општина Језеро.

Влада је из донаторских средстава Владе Србије одобрила и финансирање неколико пројеката у општини Дрвар, међу којима је и асфалтирање путева на подручју ове локалне заједнице, за што је потребно 259.600 КМ.

"Од укупног износа, из донаторских средстава биће издвојено 245.000 КМ, док ће остатак обезбиједити општина Дрвар", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Општини Дрвар одобрен је и пројекат изградње уличне расвјете, чија је процијењена вриједност 243.000, од чега ће се из донаторских средстава бити обезбијеђено 230.000 КМ.

За изградњу раскрснице у Дрвару, чија је процијењена вриједност 187.880 КМ, из донаторских средстава биће издвојено 177.000 КМ, док ће набавка опреме за Дом здравља у овој општини, вриједности 30.000 КМ у потпуности бити финансирана донацијом Владе Србије.