latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:06 | Аутор: РТРС

Сешнс наредио детаљну провјеру базе података ФБИ

Државни тужилац САД Џеф Сешнс наредио је детаљну провјеру базе података Федералног истражног бироа /ФБИ/, која се користи за провјеру биографија особа које желе да купе оружје, пренијели су амерички медији.

Он је рекао да би провјера требало да покаже како кључне информације о особи која је у цркви у Тексасу 6. новембра убила 26 људи очигледно нису регистроване и додао да је то "неприхватљиво".

Амерички тужилац је позвао федералне агенције да буду јасније када је ријеч о случајевима у којима су особе лагале приликом пријаве за куповину оружја, преноси Би-Би-Си.

"Недавна пуцњава у Сатерленд Спрингсу, у Тексасу, показала је да се релевантни подаци не пријављују Националном систему кривичне провјере биографије /НИЦС/, што је алармантно и неприхватљиво", рекао је Сешнс.

Сешнс је додао да је наредио ФБИ-ју и америчком Бироу за алкохол, цигарете, ватрено оружје и експлозиве да спроведу детаљну провјеру НИЦС и да му саопште мјере које би се могле предузети како би се обезбиједило да особе којима је забрањено да купују ватрено оружје буду спријечене у томе.

Само мјесец дана прије пуцњаве у цркви, наоружани нападач је у Лас Вегасу оворио ватру на посјетиоце музичког фестивала и убио 58 људи, док је неколико стотина ранио.

Извор: Срна