latinica  ћирилица
21/11/2017 |  21:46 | Аутор: РТРС

Макрон посљедња нада Европе, али може ли без Њемачке?

Француски предсједник Емануел Макрон дјелује као последња, најбоља нада за спас уједињене Европе, док Британија одлази, а Њемачка се заглавила око формирања нове владе, оцјењује АП.
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com) -
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com)

Како се наводи у анализи, улога витеза у сјајном оклопу једна је од Макронових омиљених, било да се супротставља предсједнику САД Доналду Трампу по питању климатских промјена, било да посредује у блискосточним кризама или води енергичну кампању како би Париз учинио најновијом свјетском финансијском престоницом.

Ипак, замке вребају, оцјењује АП.

Неискусни 39-годишњи Макрон, како се наводи, мора да савлада многе препреке како би трансформисао Француску у економску суперсилу која би могла да води остатак Европе ка просперитету.

А уместо да оставе Макрона у центру пажње као европског суперстара, проблеми немачке канцеларке Ангеле Меркел са формирањем коалиције у Немачкој могле би заправо да повуку француског предсједника надоле са њом, истиче се у тексту.

"Макрон може да води Европу само ако је у пуној сарадњи са Њемачком", каже Симон Тилфорд, замјеник директора Центра за европске реформе додајући да Француској треба ангажована, кооперативна Немачка.

У Европи која трага за правцем, многи виде Макрона као преко потребног капетана, енергичног, са погледом напред.

Макронов статус као лидера уједињене Европе зависиће од брзине и успешности економског опоравка Француске, али у великој мери и од Немачке, оцењује АП.

Посљедњих година, "њемачки мотор радио је пуном брзином, док је француски практично стајао. Њемачки мотор запао је у неизвјесност баш у тренутку кад се француски мотор поново упалио са предсједником Макроном", каже европски посланик Ален Ламасур за радио Europe1.

"У интересу Европе је да Њемачка изађе из ове политичке кризе што прије", закључује Ламасур.

Извор: РТС, Танјуг