latinica  ћирилица
21/11/2017 |  16:28 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Јачање сарадње Москве и Прага

Чешки предсједник Милош Земан позвао је Запад и Русију да окончају међусобне санкције.
Милош Земан и Владимир Путин (Фото: ТАСС) -
Милош Земан и Владимир Путин (Фото: ТАСС)

Земан је, након разговора са руским предсједником Владимиром Путином, рекао је да се сарадња између Чешке и Русије развија, упркос санкцијама, али да се није помирио са санкцијама.

"Знате добро да сам противник санкција дуго времена. То се тиче санкција не само против Русије, већ и руских санкција против ЕУ. У одређеном тренутку томе мора доћи крај", рекао је Земан, пренио је ТАСС.

Он је рекао да вјерује да ће узајамно укидање санкција користити објема странама. Земан је чврсто против покушаја неких политичара да прекрајају историју.

"Колико ја видим, то је смијешно", рекао је Земан, коментаришући тврдње украјинског премијера Арсенија Јацењука који је рекао да је Совјетски Савез наводно напао Њемачку и окупирао Украјину.

Земан је рекао да они који не памте своју прошлост, осуђени су да је стално изнова проживљавају.

Чешки предсједник је рекао да ће Русија и Чешка потписати 13 споразума о економској сарадњи у вриједности од око 20 милијарди долара.

Земан је напоменуо да је са њим у Русију дошла делегација од 140 предузетника у односу на 14 бизнисмена, колико га је пратило током посјете Француској, те да то говори о важности Русије за Чешку.

Путин је рекао да је обавијестио свог чешког колегу о руској визији рјешења за Украјину.

"Обавијестио сам предсједника о нашој визији могућности рјешења сукоба у Украјини", рекао је он на конференцији за новинаре након разговора са Земаном.

Путин је додао да је, такође, обавијестио Земана о састанку са сиријским предсједником Башаром ал-Асадом "о плановима у оквиру борбе против тероризма у Сирији и сутрашњег трилатералног састанка са предсједницима Ирана и Турске".

Он је нагласио да су разговори са Земаном протекли у пријатељској и конструктивној атмосфери те да се разговарало о цијелом низу питања у вези са билатералним односима, али и о плановима за будућност.

Извор: СРНА