latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:21 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Санација тунела Каловита Брда одвија се брже од предвиђене динамике (ВИДЕО)

Иако су ноћне температуре испод нуле и услови за рад све тежи санација тунела Каловита Брда, на уласку у Пале, одвија се и брже од предвиђене динамике. Напоре Романијапутева да санацију заврше до отварања туристичке сезоне на Јахорини може онемогућити једино екстремна хладноћа и сњежне падавине.
Тунел Каловита брда - Фото: РТРС
Тунел Каловита брдаФото: РТРС

Спекулације да постоје проблеми на релацији инвеститор, извођач радова, у "Романијапутевима" категорично одбацују.

У условима рада који су и љети напорни, а након захлађења веома тешки, радници Романијапутева раде у двије смјене. Циљ је санацију завршити прије него што права зима закуца на врата.

"Радови на хидроизолацији завршени, ради се на армирању секундарне конструкције и на изради, бетонирању секундарне конструкције", рекао је шеф градилишта Стеван Батинић.

Рок од 90 радних дана од увођења у посао је 5. јануар, али напорима "Романијапутева" тунел би могао бити отворен за саобраћај и раније, јер осим временских прилика, других препрека нема. 

"Што се тиче односа са инвеститором, не постоје никакви проблеми. Само да нас вријеме припази, јер ниске температуре лоше су за бетон и за људе и за опрему", изјавио је директор "Романијапутева" Соколац Мирко Пандуревић.

"Нас брине да заиста не буде неповољног времена. У случају да дође до тога ми ћемо направити састанак на којем ћемо донијети дефинитивну одлуку да ли да свјесно идемо на скраћење рока и пустимо тунел и прије отварања туристичке сезоне, што нам је циљ или сачекамо коначан завршетак радова", нагласио је начелник општине Пале Бошко Југовић.

У тунелу се већ леди и ваздух и вода, али радници Романијапутева и промрзлим рукама вриједно раде. Ако им вријеме буде ишло на руку, тунел ће бити саниран знатно прије 5. јануара, уговореног рока.