latinica  ћирилица
21/11/2017 |  12:07 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српску свакодневно "боли глава" од Шаровићевог душебрижништва (ВИДЕО)

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је Срни да Републику Српску и њене грађане "свакодневно боли глава од душебрижништва Мирка Шаровића, најбољег Бакировог министра у Савјету министара БиХ".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Кад год се Шаровић насекира и забрине за грађане Републике Српске, ми смо на добром путу да изгубимо неку од наших уставних надлежности", упозорио је Кошарац, коментаришући изјаве министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирка Шаровића у вези са Стратегијом руралног развоја БиХ.

Кошарац је нагласио да су Шаровићеве изјаве у вези са усвајањем Стратегије руралног развоја на нивоу БиХ контрадикторне, штетне и опасне јер Републику Српску и њене институције неистинито третирају као реметилачки фактор у процесу европских интеграција.

"То што прича најбољи Бакиров министар уопште није тачно. Ми тражимо да Стратегија руралног развоја Републике Српске буде јасно видљива унутар оквирне стратегије јер су ентитети уставно надлежни у овој области. Улога Шаровића и министарства на чијем је челу јесте улога координатора или, у овом случају, писца предговора за ентитетске стратегије", истакао је Кошарац.

Он је рекао да, умјесто да игра ту улогу и да брани интересе Републике Српске, Шаровић заступа Бакирове интересе и политику, глумећи великог државног министра који дијели бесплатне савјете нижим нивоима власти. "Нама такви савјети нису потребни", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шаровић заборавља да и Влада Републике Српске има контакте и разговоре са представницима Европске уније и да је Бањалуци веома добро познато ко шта ради и ко какве ставове заступа у заједничким институцијама у Сарајеву.

"Нама је речено да управо Шаровић и људи из његовог министарства компликују ситуацију у вези са усвајањем оквирне стратегије руралног развоја јер неће да раде у оквиру договореног механизма координације и неће да уваже ставове Владе Републике Српске. Исто то пуне три године ради и Шаровићев шеф Денис Звиздић, који на силу и мимо Устава покушава да од Савјета министара направи владу. Резултате њихове владавине знамо - потпуни застој у европским интеграцијама и стотине милиона марака које су ускратили грађанима Републике Српске", закључио је Кошарац.

Извор: Срна