latinica  ћирилица
21/11/2017 |  08:10 ⇒ 22/11/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

Дејтонски споразум - 22 године послије (ВИДЕО)

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Патерсон у Дејтону, парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ. Завршен је рат и створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ. Тако је Српска и међународно призната.

Међутим, у годинама које су услиједиле, због, прије свега политике Међународне заједнице, надлежности ентитета су осипане, а све више их је пребацивано на ниво БиХ.

Слово, а не дух Дејтона – то је оно на чему Српска од увијек инсистира. Међутим, овај споразум је, након, двије 22 године, далеко од онога што је потписано. Иако је не познаје Устав БиХ, институција Високог представника на себе је преузела уставотворну, законодавну, а често и судску власт. По неписаном правилу, на штету Републике Српске, којој су тако отете 83 надлежности и створене бројне институције на нивоу БиХ које изворни Дејтон не предвиђа. Предсједник Српске Милорад Додик упозорава да ниједну надлежност Српске на ниво БиХ српски народ није пренио институционално и слободном политичком вољом.

"Све је учињено притисцима на људе, пријетњама, казнама, затварањем, прогоном, малтретирањем и тортуром међународне заједнице. Стална оспоравања од високих представника и подмукле акције имале су циљ да пренесу надлежности на ниво БиХ и створе унитарну земљу како су то западни кругови обећали Алији Изетбеговићу. Република Српска се изборила против свега тога", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

Да су неке надлежности Српској отимане на бруталан начин, упозорава и предсједница Владе Жељка Цвијановић. Друге су, каже, увођене у процедуру договора. Без ефеката. Упозорава да би БиХ била функционалнија и организованија ако би надлежности биле враћене, онима којима припадају по Уставу, а онда да се договором и координацијом рјешавају проблеми.

"Велика је превара представника међународне заједнице који су објашњавали да се неке ствари или реформе требају дешавати на одређен начин, те наводили да ће то све довести до система који ће бити бољи, ефикаснији, јефтинији, економичнији, да би се испоставило да то баш никако није тако. Тиме смо добили једног монструма, који је и скупљи и неефикаснији и неорганизованији и уз то још стално оспораван", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић у писаној изјави поручује да ће Парламент Српске у годинама које долазе, путем законских и демократских метода учинити све да заштити надлежности Републике Српске дефинисане Дејтонским мировним споразумом. Да се не смије дозволити да се понови пренос надлежности, упозорава и потпредсједник Парламента Ненад Стевандић. 

"Дејтон данас је да се присјетимо шта смо имали и каквим смо све глупостима и пристајањем на компромисе изгубили и да то никад више не радимо", навео је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

И поред покушаја принудне и насилне унитаризације преношењем надлежности, опстали су низ његових вриједности и аутономија ентитета, упозорава правни експерт Радомир Лукић. 

"Он омогућава да се ниједан народ не осјећа пониженим, да се ниједан народ не осјећа обесправљеним, да нико над њим не врши доминацију. Овај споразум задовољава основну вриједност да се постиже равноправност свих конститутивних народа", нагласио је Лукић.

Документ на којем почива мир, тачније његови оригинални примјерци годинама уназад, нестајали су и појављивали се, с времена на вријеме. Тако је било и крајем прошлог мјесеца када је у кући Жељка Кунтош из Пала, пронађена оригинална верзија коју је, по сумњи полиције, покушавао да прода. Тај примјерак још је на вјештачењу. 

"За сада према информацијама које имамо, ми смо га третирали као оригиналан документ. Видјећемо шта ће вјештачење показати", изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Шта је са примјерком који се, према писању медија, у исто вријеме мистериозно појавио и у Предсједништву БиХ, а чији нестанак је 2008. пријављио Жељко Комшић? Потврда или демантиј те информације, изостали су и 20 дана након што смо одговоре затражили од Секретаријата Предсједништва БиХ.