latinica  ћирилица
20/11/2017 |  21:45 | Аутор: РТРС

Европски суд правде упозорио Пољску

Европски суд правде упозорио је данас Пољску Владу да одмах прекине са сјечом шуме у Бјеловјежи, која представља једно од посљедњих остатака најстарије европске прашуме на свијету, или ће се суочити са новчаном казном од 100.000 евра дневно.
Европски суд правде - Фото: AP
Европски суд правдеФото: AP

Бјеловјешка шума се простире на граници између Белорусије и Пољске и представља остатке прашуме која се простирала цијелом европском низијом, од Атлантског океана до Урала у Русији и од Балтичког до Црног мора.

"Пољска мора одмах да прекине да сјечом шуме у Бјаловјежи, осим у изузетним околностима, када је то неопходно због јавне безбједности", саопштио је суд, пренио је АФП.

У саопштењу се додаје да ако суд утврди прекршај на страни Пољске, Варшави ће бити наложено да плати казну Европској комисији од најмање 100.000 евра дневно.

Активисти за очување природе поздравили су одлуку суда.

"Финансијске казне су на жалост суштинска алатка у борби за очување ове најстарије шуме у Европи", рекла је Агата Шафранијук, адвокат за еколошку групу "Клајентерт" из Варшаве.

Она је рекла да се шума сјече сваки дан и да је ова одлука суда једина мјера која може да гарантује заштиту ове јединствене шуме како би се избјегла ненадокнадива штета.

Извор: СРНА