latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:48 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Тегелтија и Ћосић потписали уговор о коришћењу донације Владе Србије

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић потписали су данас уговор, којим је прецизиран начин кориштења милион евра које је Влада Србије донирала овој локалној заједници за изградњу градског трга.
Источно Сарајево - Тегелтија, Ћосић - потписан уговор о коришћењу донације - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Тегелтија, Ћосић - потписан уговор о коришћењу донацијеФото: СРНА

Тегелтија је рекао новинарима да је ово највећа појединачна донација Владе Србије, која је донирала средства за побољшање стандарда грађана, те навео да је ово први корак да би општина Источно Ново Сарајево могла да покрене процедуру јавне набавке и да се почне радити на овом пројекту.

Он је подсјетио да ће Влада Републике Српске Источном Новом Сарајеву додијелити два милиона КМ за завршетак спортске дворане, а, уколико дио новца од изградње трга преостане послије јавних набавки, биће остављен на располагање општини за завршетак других инфраструктурних пројеката.

"Задовољни смо односом локалних заједница које су добиле средства Владе Србије јер је већина изабрала своје пројекте и припремиле су се за потписивање уговора", каже Тегелтија.

Коментаришући оптужбе да су средства добиле општине у којим су начелници из СНСД-а и да ће дио новца бити потрошен за предизборну кампању, Тегелтија је рекао да Влада Србије не додјељује средства начелницима, већ грађанима.

Тегелтија је напоменуо да средства за изградњу вртића, спортских дворана нису за СНСД, већ за грађане, јер ће сви ти објекти остати, без обзира на то ко је и ко ће бити начелник општине.

Ћосић је рекао да је данас потписан уговор који прецизира начин усмјеравања донираних средстава према извођачу радова, односно ономе ко буде изабран на тендеру за изградњу, те навео да је у завршној фази израда главног пројекта за градски трг од 8.000 метара квадратних.

Он је нагласио да ће трг бити грађен заједно са спортском двораном чији се кров урушио 2012. године усљед обилног снијега за шта ће Влада Републике Српске издвојити два милиона КМ, а општина из буџета милион КМ.

"Грађевински пројекат је у завршној фази и очекујемо да ћемо најдаље до 15. децембра успјети да распишемо јавни тендер за избор извођача радова", рекао је Ћосић и изразио наду да ће од марта почети радови на оба пројекта који би требало да буду завршени током 2018. године.

Он је нагласио да је ово највећи инфраструктурни пројекат, ако се изузме изградња Болнице Источно Ново Сарајево.

Када је ријеч о отварању нових радних мјеста, Ћосић је навео да постоје многи пројекти на којима се ради из редовних буџетских средстава.

Ћосић је рекао да је на подручју општине у току изградња пословне зоне која ће бити завршена до половине идуће године, за када постоји договор са пет- шест привредника који планирају да израде пословне објекте.

Извор: СРНА