latinica  ћирилица
20/11/2017 |  12:56 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Додик нацртао своју мапу нових граница на Балкану (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у интервјуу за Дојче Веле, нацртао је мапу са границама земаља на Балкану, како их он види.
Додик прекројио мапе - Фото: blic.rs
Додик прекројио мапеФото: blic.rs

Током интревјуа за Дојче предсједник Додик нацртао је мапу нових граница према којој су Република Српска и Србија уједињене, а Косово и Метохија подијељена при чему сјевер Косова припада Србији.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића да је спреман на рат за очување целовитости БиХ, Додик је рекао да Изетбеговић “нема никакву моћ“.

“Ми овде имамо полицију која је бројчано јача и спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у Републику Српску из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија.“

Предсједник Српске у директну везу довео је независност Косова са независношћу Републике Српске:

"Нисам против независности Косова. Ја сам за разговор између Београда и тога и ако Београд тако одлучи ја ту немам ништа против, али је онда моје наредно питање зашто не може и Република Српска. Ако постоје права за једне, онда морају да постоје права и за друге. Да је у оном тренутку Србија, када се Косово одвојило, рекла да је то океј, ми бисмо се сигурно до сада већ одвојили“, рекао је Додик

Истакао је да Републици Српској представља оптерећење чињеница да је Србија остала у политици очувања територијалног интегритета али да ререндум о независности Српске тренутно није институционална тема.

“Референдум није на дневном реду. Ниједан орган, ниједна институција у Српској то нема на свом дневном реду. Шпекулације о томе постоје, партијски ставови о томе постоје, мишљења појединаца о томе постоје, то је несумњиво и то није да није јавна тема, али институционална тема није“, рекао је Додик.

Поновио је да је БиХ пропала држава и упозорио да Срби “нису без алтернативе“.

“Ми нисмо авантуристи, како нас многи представљају. Нисмо ни заглупљени националисти. Дакле ја разумијем да за остваривање таквих елемената морате да створите политички оквир и једно политичко окружење, да се направи довољан квантум праксе у окружењу и у Европи и наравно да то буде барем дјелимично прихваћена ствар“, рекао је Додик додајући да ради “на стварању тог политичког окружења.“

На питање да ли ће одржати референдум о независности Републике Српске уколико Дејтонски споразум не функционише онако како он мисли да треба Додик је одговорио да о томе сања.

“Чим имам у промилима шансу, ја бих то одржао“, каже Додик.

Додик такође тврди да БиХ неће опстати ни у каквом облику. Рекао да Србима у БиХ одговара Дејтонски споразум онако како је написан, а не како је измјењен.

“Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара. Али то нико неће да чује“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Дојче Веле.

Извор: Б92