latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:35 | Аутор: РТРС

ПДП: Престати са говором мржње и вратити се политичком дијалогу

Предсједништво ПДП-а позвало је све политичке актере у Републици Српској и БиХ да одмах престану са говором мржње, непримјереном и увредљивом комуникацијом и да се врате политичком дијалогу у циљу враћања достојанства институцијама.
ПДП -
ПДП

Из ПДП-а апелују да се сви учесници на политичкој сцени врате искључиво аргументованој комуникацији како би биле смирене тензије које дугорочно наносе штету будућности Српске и БиХ.

Предсједништво ПДП је на данашњој сједници у Бањалуци осудило посљедње изјаве предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, позивајући на прекид ратнохушкачке реторике, која БиХ враћа у прошлост.

У овој партији сматрају да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић допринио смиривању тензија сазивањем консултација у Бањалуци са министрима у Савјету министара и посланицима у Представничком дому парламента БиХ из Српске.

"Позивамо владајућу већину у Народној скупштини Српске и све политичке актере да учине напор како би било обезбијеђено нормално функционисање парламента Српске и враћен дигнитет тој институцији", саопштено је из ПДП-а.

На сједници Предсједништва ПДП-а оцијењено је да је послије посебне сједнице Народне скупштине постало јасно да је власт Српске до сада, како наводе, злоупотребљавала институцију референдума, те да је потребан озбиљан приступ овом питању.

Предсједништво ПДП-а захтијева да се програм Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ "хитно врати у законски оквир", према коме информисање јавности мора да буде објективно и непристрасно, без утицаја било које политичке групације у Српској.

ПДП у вези с тим захтијева равноправан третман за носиоце свих изабраних и именованих функционера у Српској, односно власти и опозиције у Српској.

На сједници Предсједништва ПДП-а је након разматрања економског стања и нацрта буџета за наредну годину, изражена забринутост због недостатка адекватног одговора власти Српске на тешко економско стање.

Предсједништво ПДП је изразило задовољство реакцијама јавности у вези са страначким документом "Програм обнове Републике Српске", због чега ће наставити да представљају рјешења за креирање мирне, стабилне и боље будућности у Српској.

Извор: СРНА