latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:06 | Аутор: РТРС

Усвајањем стратегије руралног развоја БиХ добија знатна средства

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је данас на Јахорини да је крај године крајњи рок до када БиХ има шансу да добије знатна средства од ЕУ уколико усвоји стратегију руралног развоја.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић, који је данас предсједавао годишњим састанком министара пољопривреде из југоисточне Европе, рекао је да је за БиХ припремљен озбиљан пакет финансијске подршке за различите пројекте до 2020. године, те навео да је за претприступне фондове за земље у транзицији припремљено милијарду евра.

Он је навео да је БиХ једина у региону, уз самопроглашено Косово, не користи претприступне фондове ЕУ, те указао да одрживост пољопривредног сектора и конкурентност не може заснивати на малим буџетским средствима, већ мора ухватити посљедњи воз да би ушла у програм претприступних фондова за период 2018-2020. година.

Шаровић је навео и да БиХ има око 100.000 пољопривредника који би могли да рачунају на приближно три милијарде евра подршке из пољопривредних фондова ЕУ, и то грант средстава.

Он је рекао да је 18 одсто запослених у БиХ у пољопривредном сектору, који у укупном БДП-у учествује са седам одсто.

"Чули смо и изванредна искуства Хрватске, која нам нуди подршку, а то је да сваке године добију 450 милиона евра директних подстицаја за 100.000 пољопривредника, као и 2,4 милијарде евра кроз различите пројекте до 2020. године за разне активности - за клаонице, мљекаре и слично. Све ово показује да је важно да усвојимо ову стратегију, у супротном у питање долази велики број радних мјеста у пољопривреди и бићемо потпуно неконкурентни", рекао је Шаровић, напомињући да је остало још мало времена и да се овом стратегијом не врши преношење надлежности.

Хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић истакао је значај оваквих састанака, наводећи да Хрватска данас може показати све чему БиХ тежи, шта ће БиХ добити уласком у ЕУ или коришћењем претприступних фондова.

Толушић је рекао да су уласком у ЕУ највише добили хрватски пољопривредници јер са новцем из ЕУ иду у позитивном смјеру - подстицаји се исплаћују на вријеме, а оно што је најважније јесте могућност подизања конкурентности производње.

Према његовим ријечима, за инвестицију у пољопривреди од два милиона евра врати се 50 одсто и тако хрватски пољопривредник може бити конкурентнији, прозводити квалитетније, а то је опасност за земље које нису у ЕУ.

Директор Директората за програме руралног развоја и претприступну помоћ Европске комисије Маријо Милучев рекао је да БиХ има добар нацрт стратешког плана за рурални развој и ако он буде усвојен до краја године Европска комисија је спремна да деблокира средства од 30 милиона евра као помоћ БиХ.

Милучев је изразио наду да ће власти БиХ и Парламентарна скупштина подржати овај план јер је важно да се замах који постоји у ЕУ искористи и у БиХ.

Генерални секретар Сталне радне групе за регионални руурални развој Бобан Илић рекао је да ова организација већ 12 година окупља институције које креирају пољопривредну политику, те нагласио да се поново показује да регионална сарадња нема алтернативу.

Извор: СРНА