latinica  ћирилица
16/11/2017 |  16:32 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Напредак у креирању законског оквира за ефикасну борбу против корупције

Министарство правде Републике Српске као координатор антикоруптивних активности остварило је напредак при креирању законског оквира за ефикасну борбу против корупције, али је потребно да даље развија и јача капацитете, констатовано је на сједници Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције Српске.
Сједница Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције Српске - Фото: СРНА
Сједница Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције СрпскеФото: СРНА

Чланови комисије су се на састанку у Бањалуци упознали о информацији Министарства правде Српске, која се односи на евалуацију, реализацију и спроведене активности важеће Стратегије борбе против корупције у Српској за период од 2013-2017. година.

"С тим у вези усвојен је извјештај о реализацији обука јавног сектора за израду планова интегиртета, које су се континуирано спроводиле у Српској", саопштено је из Министарства правде Српске.

С обзиром да је на измаку период важеће Стратегије за борбу против корупције у Српској, додаје се у саопштењу, посебна пажња била је посвећена расправи о нацрту нове стратегије за борбу против корупције, која се односи на стратешки период од 2018. - 2022. године, а којој се приступило на бази претходне анализе стања у друштву, препознавања слабости као и појавних облика корупције.

Комисија је овом приликом утврдила ризичне области, у којима би се требало дјеловати у наредном стратешком периоду.

На сједници је констатовано да се наведени стратешки документ може упутити Влади Српске на разматрање.

Чланови Комисије су се упознали и са планом организације обиљежавања 9. децембра - Међународног дана борбе против корупције.

Комисија за спровођење Стратегије за борбу против корупције састављена је од представника различитих сфера друштва и дјелује као стално радно тијело Владе Српске за координацију и евалуацију спровођења Стратегије за борбу против корупције са припадајућим Акционим планом.

Извор: СРНА