latinica  ћирилица
16/11/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

"Путин има утицај у Донбасу, али он није неограничен"

Предсједник Русије Владимир Путин има одређени утицај на лидере самопроглашене републике у Донбасу, али тај утицај није неограничен, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: Фотохост-агентство) -
Дмитриј Песков (Фото: Фотохост-агентство)

Он је током конференције за новинаре у Москви рекао да Путин није прекршио принцип да Русија није дио сукоба у Украјини када је разговарао телефоном са лидерима Доњецка и Лугањска.

"Немамо моћ да вршимо притисак на те непризнате републике. Немамо могућност да дајемо упутства било коме тамо, јер те републике живе свој живот. Али предсједник никада није крио могућност да упути позив лидерима тих република и да у одређеној мјери изврши утицај на њих", рекао је Песков.

Путин је тај утицај искористио да одговори на позив специјалног представника за хуманитарне послове у Украјини Виктора Медведчука да се изврши размјена ратних заробљеника и да се за то добије одобрење патријарха Москве и цијеле Русије Кирила.

Песков је потврдио да је током телефонског разговора руског предсједника са лидерима у Доњецку и Лугањску поменута идеја о великој размјени заробљеника и да је тако нешто могуће, уз договор о детаљима са украјинском страном, преноси ТАСС.

"Путин није чуо да је таква идеја одбачена", рекао је Песков.

На питање новинара зашто у извјештају о разговору на интернет страници Кремља није искориштен придјев "непризнате" уз називе република у Украјини, Песков је изјавио да се те републике називају Доњецка Народна Република и Лугањска Народна Република, те да се ти називи користе и у саопштењима Кремља.

Извор: СРНА