latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:38 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Донирана рачунарска опрема за шест бањалучких мјесних заједница

Представници Развојног програма Уједињених нација, уручили су рачунарску опрему бањалучким мјеснима заједницама Чесма, Паприковац, Лауш 2, Росуље, Шарговац и Сарачица, које су учествовале у пројекту "Јачање мјесних заједница у БиХ".
Радојичић са представницима мјесних заједница - Фото: РТРС
Радојичић са представницима мјесних заједницаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је један од тих пројеката и регулација потока Подстранац и Јуларац, који је важан за заштиту од поплава.

"Ради се и стратегија развоја града за наредних десет година, студија уређења и водозаштите Врбаса на градском подручју у дужини до 15 километара и низ других пројеката које пријатељски договарамо са УНДП-ом" рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је за мјесну заједницу Шарговац планирана изградња спортске балон хале, у Росуљама санација мокрих чворова у згради Основне школе "Алекса Шантић", те изградња игралишта за дјецу у Улици Косте Крсмановића на Лаушу.

Према његовим ријечима, у Чесми је планирана доградња и опремање учионице у основној школи, у Сарачици изградња тротоара у дужини од око 500 метара, а у Мјесној заједници Паприковац санација дијела Улице Давида Штрпца.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Шарговац Рајко Радаковић рекао је да се
значај пројекта, између осталог, огледа у томе што су уз финансијску подршку могли да ријеше један од приоритета те мјесне заједнице.

Како је истакао, реконструкцијом балона у Шарговцу омогућиће се да дјеца са тог подручја као и она која похађају Основну школу "Ђура Јакшић" остану у својој мјесној заједници и баве се спортским активностима.

Радаковић је рекао да ће балон моћи користити и културно-умјетничко друштво из мјесне заједнице.

Предсједник Мјесне заједнице Росуље Синиша Мркобрада каже да је на збору грађана усаглашено да се средства усмјере на санацију мокрих чворова у школи, као централног мјеста гдје се сва дјеца окупљају.

"Надам се да ћемо се дуго задржати у овом пројекту, али и неким будућим којима ћемо од Росуља направити боље мјесто за живот", закључио је Мркобрада.

Град Бањалука се пројекту "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" придружио у мају ове године. Ријеч је о заједничком пројекту влада Швајцарске и Шведске, а УНДП га у БиХ реализује од 2015. године.

Циљ пројекта је повећање учешћа грађана у локалној самоуправи, одговорности локалних власти, побољшање инфраструктуре и рјешавање осталих проблема мјесних заједница.

Извор: РТРС/Срна