latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:27 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

У Бијељини на прољеће постављање Спомен-собе погинулим борцима Семберије (ВИДЕО)

Спомен-соба погинулим борцима Семберије биће постављена у згради Музеја Семберије, гдје је ових дана завршена доградња анекса зграде. Спомен соба првобитно је и била постављена у згради Музеја, када је 2001. с тог мјеста исељена.
Музеј Семберије - Фото: РТРС
Музеј СемберијеФото: РТРС

Чланови породица погинулих бораца коначно су задовољни, након више од 15 година безуспјешних захтјева упућених градској власти, да се пронађе адекватно мјесто у центру града које би чувало успомену на хероје Семберије.
У изградњу анекса Музеја уложено је 120.000 марака из градског буџета, док је сам Музеј Семберије добио неколико квадрата простора за депо, што је, како истичу, недовољно за рад ове установе.

За потребе Спомен-собе погинулим борцима Семберије и депоа Музеја Семберије, доградња зграде Музеја почела је прије двије године. Недавно је простор завршен, а усељење се очекује на прољеће. Чланови породица погинулих бораца, коначно су задовољни што је град Бијељина одговорио на њихове дугогодишње захтјеве.

Борачка организација и ресорно одјељење градске управе формирали су комисију која ће урадити пројекат Спомен-собе, чија је порвшина око 100 квадратних метара.

Момчило Копривица, директор Музеја Семберије је нагласио да ће Спомен-собом управљати Борачка органзицаија, а да ће кустоси Музеја бити на услузи свим посјетиоцима.

Изградња анекса Музеја коштала је 120.000 марака. Поред Спомен -обе, урађена је и доградња музејског депоа, али тек неколико квадрата, што је за ову установу недовољно.

Зоран Мидановић, кустос у Музеју Семберије, каже да два депоа у Музеју не могу да подмире њихове потребе, с обзиром на обимну архивску грађу и на чињеницу да се град Бијељина интензивно развија. Једно од рјешења, како каже, могло би да буде да се за потребе депоа уступе просторије у сусједној згради, гдје је матична служба и неке организације попут Борачке организације.

Отварање Спомен собе било је планирано за Митровдан, али је одгођено за прољеће. Средства за опремање овог простора биће планирана у сљедећој буџетској години.