latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:15 | Аутор: РТРС

Хасанбеговић уклања и Иву Лолу Рибара

У Хрватској и даље траје систематско уклањање знамења партизанским борцима из Другог свјетског рата - на реду је биста Иве Лоле Рибара, коју Златан Хасанбеговић и Бруна Есих, лидери загребачке деснице, желе да баце у "подрум".
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини) -
Златко Хасанбеговић (Фото: Лана Силвар Домини)

Клуб градских посланика "Независни за Хрватску" намјерава да уклони бисту Иве Лоле Рибара, коју је поставио градоначелник Милан Бандић, како би мало ублажио атмосферу након укидања имена трг маршала Тита.

Како је на свом "Твитер" профилу објавила градски одборник Сандра Шваљек, Хасанбеговић и Есих желе да уклоне споменик партизанском хероју, и то само мјесец дана након што је постављен.

Рибарова биста је, у међувремену, неколико пута оскрнављена усташким графитима.

Бандић је подигао бисту Иви Лоли Рибару у парку у Прилазу барона Филиповића, јер је, да би задржао власт, попустио под притисцима деснице која је тражила укидање имена трг маршала Тита.

Приликом постављања бисте Бандић је навео да је Иво Лола Рибар "један од највећих хероја Другог свјетског хрватског антифашистичког рата".

Међутим, Хасанбеговић, познат по свом отвореном кокетирњу са усташтвом, поручио је на сједници Одбора за именовање насеља улица и тргова, чији је предсједник, да је тај Бандићев чин "узурпаторски, насилнички и самовољан потез".

Извор: СРНА