latinica  ћирилица
16/11/2017 |  14:42 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Српска од сљедеће године покривена камерама (ВИДЕО)

Безбједносна ситуација на подручју Источне Херцеговине је задовољавајућа оцијенио је у Требињу министар унутрашњих послова РС Драган Лукач. Најавио је увођење видео надзор на саобраћајницама у Српској које ће допринијети не само бољој контроли саобраћаја, него и креатања криминогених лица. Овај пројекат би требало да буде реализован до средине наредне године.
Лукач у Требињу - Фото: РТРС
Лукач у ТребињуФото: РТРС

Стотину камера биће постављено широм Републике Српске, поручује Лукач, наглашавајући да ће све бити контролисано из централе МУП-а Републике Српске. Вриједност овог пројекта је 12.500 000 марака. Прве камере требало би да буду постављене већ у фебруару.

"То су системи такозваних паметних градова које већина европских и свјетских градова већ има и функционишу веома добро. Свакако да то изискује финансијска средства, али постоје хтијења и Владе и општина и градова који су спремни да улажу у овај пројекат", рекао је Лукач.

Независно од пројакта МУП-а, видео-надзор је у Требињу најавио и градоначелник Лука Петровић поручивши да Град за ову сврху планира да издвоји 200.000 марака. Под овим надзором за прво вријеме били би Градски парк и важније раскрснице.

"Све ово ће бити увезано оптиком са полицијском управом Требиње и путем сателита са МУП-ом РС гдје ћемо имати апсолутну контролу и других ствари, а не само јавних површина", рекао је Петровић.

Било је ријечи и о опасности од тероризма. Лукач је нагласио је да МУП Српске предузима све активности на заустављању оних који би као потенцијални терористи могли да се појаве и угрозе безбједност становника Српске. Највљено је да би МУП РС у Требињу идуће године могао проширити и логистичке и кадровске капацитете.

"Прије мјесец дана у ПУ Требиње стигло 19 нових полицијских службеника захваљујући министру и дииректору Полиције, а такође смо се договорили и око техничке опремљености", изјавио је Жарко Лакета, начелник ПУ Требиње.

Министар Лукач положио је цвијеће на новоизграђено спомен-обиљежје погинулим припадницима МУП-а РС у кругу Полицијске управе Требиње.