latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:56 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Није подржан вето Клуба Бошњака на Резолуцију о војној неутралности (ВИДЕО)

На сједници Вијећа народа Републике Српске није подржан вето Клуба Бошњака на Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.
Сједница Вијећа народа Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Вијећа народа Републике СрпскеФото: СРНА

Ово питање разматраће у наредних седам дана Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине, најавила је предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић, а коначну ријеч, уколико ни тада не буде договора, о том документу ће дати Уставни суд Српске. Она је навела да би заједничка комисија требало да засједа седам дана од заказивања сједнице.

Потпредсједник Вијећа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да је Клуб Бошњака покренуо питање заштите виталног националног интереса, јер је за тај народ Резолуција о војној неутралности неприхватљива. Он је рекао да је једино Клуб Бошњака подржао овакву одлуку, док су три делегата из Клуба Хрвата и остали били против.

- То није необично, с обзиром на досадашњу праксу. Важно је да ова резолуција није само декларација, већ резолутно обавезује и наређује институцијама и органима Српске да престају да важе сви раније донесени акти о приступању НАТО савезу и свим другим облицима војне сарадње - нагласио је Чамџија.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 18. октобра Резолуцију о војној неутралности којом се дефинише неутралност Српске у односу на постојеће војне савезе.