latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:55 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Нацрт закона о регистру педофила

Прихваћена је и Информација о статистичким показатељима стања у областима прерађивачке индустрије и њиховом кретању за првих девет мјесеци 2017. године према којем је физички обим производње прерађивачке индустрије у периоду јануар-септембар 2017. године растао по стопи од 5,8% у односу на исти период 2016. године.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

​Број запослених радника, како је речено, у посматраним областима прерађивачке индустрије у септембру 2017. године је износио 32.742 и већи је за 6,8% у односу на септембар 2016. године.

Прерађивачка индустрија је у првих девет мјесеци 2017. године остварила извоз већи за 15,5% у односу на исти период 2016. године, док је у исто вријеме увоз прерађивачке индустрије повећан за 11,7%, а покривеност увоза извозом прерађивачке индустрије у првих девет мјесеци 2017. године износила је 74,3% и већа је за 2,4 процентна поена у односу на исти период 2016. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о средњем образовању и васпитању према којем дио наставних програма за стручно образовање, до 30% утврђује наставничко вијеће на приједлог стручних актива наставника, при чему се води рачуна о потребама тржишта рада јединице локалне самоуправе. Право избора, које подразумијева да ученици могу слободно да изаберу између школе за обављање практичне наставе и једног или више послодаваца који испуњавају захтјеве за обављање практичне наставе, уз сагласност школе.

Утврђен је Нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце. Сврха доношења закона је заштита дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања те спречавање лица правоснажно осуђених за та кривична дјела да поново изврше исто или слично кривично дјело. Регистар ће се водити при Управи криминалистичке полиције МУП - а.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о студентском организовању и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама којима је рок застаре повећан са двије на три године у складу са одредбама Закона о облигационим односима. Донесена је Одлука којом се даје сагласности на Правилник о условима и начину давања у закуп водног земљишта. „Шумама Републике Српске"  је наложено да се стриктно придржава закључка о снабдијевању потрошача дрвним сортиментима.

Министри су се упознали и са Информацијом о иницијативи Града Бањалука да буде носилац организације манифестације ,,Кочићев збор" и донијела закључак да је сагласна да Град Бањалука буде носилац организације ове манифестације.