latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:46 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Јавне консултације са представницима цивилног друштва

У Бањалуци су данас одржане јавне консултације са представницима цивилног друштва о Нацрту стратешког оквира за реформу јавне управе за период 2017-2022. година.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Координатор за реформу јавне управе Републике Српске Стојанка Ћулибрк рекла је да ће сви данашњи коментари и приједлози бити разматрани на нивоу радних група из Српске и предочени Влади која је надлежна да донесе коначну одлуку о одобравању овог документа.

"На нивоу институција БиХ за то је надлежан Савјет министара, док је Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ на свом управном нивоу и Влада Брчко дистрикта на свом", рекла је Ћулибркова новинарима у Бањалуци.

Она је навела да је позив за учешће на консултацијама упућен свим организацијама цивилног друштва, те пословне и академске заједнице.

"Број нисмо ограничили, јер желимо да дође што више учесника, свјесни значаја јавности у изради овог документа. Нацрт се налази и на интернет страници Министарства управе и локалне самоуправе Српске, гдје сви који желе могу да изнесу своје коментаре", рекла је Ћулибркова.

Она је подсјетила да су, усвајањем оператиног плана 2016. године, Савјет министара, те владе Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта подржале израду стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ и именовали представнике са својих управних нивоа за рад у заједничкој и пет тематских институционалних радних група за израду овог документа.

Према њеним ријечима, током израде документа, чланови су износили приједлоге, сугестије, примједбе и коментаре, те о појединим рјешењима није било сагласности.

"Тако су чланови радне групе из Републике Српске, поступајући у складу са оперативним планом и обавезама из закључка и рјешења Владе Српске, те ставове делегирали Влади Српске", појаснила је Ћулибркова.

Влада Српске, навела је она, размотрила их је и дефинисала ставове Републике Српске у смислу да стратешки оквир не обухвата цијели јавни сектор, нити кантонални и општински ниво, већ да фокус буде усмјерен на институције Савјета министра, те институције влада Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

"Разлог је то што би свако проширивање изван овог обухвата усложило процес реформе јавне управе у БиХ, а тиме би и резултати били доведени у питање, односно циљеви, мјере и активности које су дефинисане овим документом", навела је Ћулибркова.

Она је додала да је став Владе Републике Српске и да стратешки оквир дефинише само оне циљеве, мјере и активности који су заједнички за ова читири управна нивоа власти, а да се све што представља разлику система јавних управа и специфичноси тих система дефинише појединачним проведбеним документима.

"У Републици Српској ти документи би били усаглашени са свим документима у којима је владавина права, реформа јавне управе и пут европских интеграција препознат као приоритет Владе Републике Српске", рекла је Ћулибркова.

Јавне консултације о Нацрту стратешког оквира за реформу јавне управе за период 2017-2022. година организовали су Канцеларија координатора за реформу јавне управе и координатори за реформу јавне управе са нивоа Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Извор: СРНА