latinica  ћирилица
16/11/2017 |  12:19 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Осмаци: Мјештани муку муче са дивљом депонијом (ВИДЕО)

Више од годину дана мјештани Цапарда и Кулине у Осмацима муку муче са дивљом депонијом која угрожава извориште воде за пиће. Око 40 домаћинстава напаја се водом са водовода који су прије 40 година сами направили. Међутим, сада страхују да у изворе не доспију штетне и загађујуће материје са дивље депоније која се налази изнад изворишта. Прије два мјесеца послали су петицију са потписима свих мјештана, али из општине, кажу, до данас нису реаговали.
Дивља депонија у Осмацима - Фото: РТРС
Дивља депонија у ОсмацимаФото: РТРС

Осамдесетогодишњи Бошко Бошковић из Цапарда градио је локални водовод са својим комшијама прије скоро 40 година. Каже да се у посљедњих годину дана изнад два извора одлаже смеће које би могло да загади воду коју пију и дјеца подручне школе.

- Људи бацају пелене, кости, вреће, свакакво смеће - каже он..

Рајко Бошковић каже да је ово изгледа постао само проблем људи који користе овај водовод, а да надлежни о овом питању ништа не раде, иако је петиција начелнику општине упућена прије скоро два мјесеца.

- Постоје начини да се забрани одлагање смећа, постоје и секундарна и регионална депонија смећа, а и сви корисници плаћају одлагање и одвоз смећа - истиче он.

Овај проблем наћи ће се и на наредној сједници Скупштине општине Осмаци, каже шеф Одборничког клуба СНСД-а Горан Сикимић.

- Обећавам да ћемо на сједници 23. новембра расправљати о овој дивљој депонији. Потребно је да инспектори дођу и погледају стање, те предузму потребне радње - каже Сикимић.

Надлежни у општини свјесни су проблема велике дивље депоније која траје више од 30 година, као и да се у посљедње вријеме појавила нова депонија која угрожава извориште. Међутим, они сами нису у могућности да ријеше тај проблем.

- Ми смо у пар наврата радили привремене, међутим, још увијек то нисмо успјели да ријешимо. Било је и одређених санкционих мјера комуналне полиције и у наредном периоду ћемо покушати појачати активности у циљу рјешавања тог проблема - наводи Миле Вукићевић, начелник Одјељења за локалну управу, просторно уређење и комуналне послове.

Вукићевић је додао да овај проблем може бити ријешен организовањем дежурстава или постављањем видео надзора и навео да ова општина, која има само 6.000 становника, годишње одложи више од 700 тона отпада на регионалну депонију.